“Наші в тилу ворога”: в ДПСУ розповіли про роботу українських прикордонників на Донбасі з боку РФ

 

Українські прикордонники, які контролюють т. зв. “гуманітарні конвої з Росії”, досі живуть і працюють за принципом ротації на території російського пункту пропуску “Донецьк” (Ростовська область). Вони входять до міжвідомчої групи, створеної у 2014 році для обстеження “гумконвоїв”.

Про це в інтерв’ю “Громадському радіо” розповів речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко.

“Фактично їм виділили приміщення, де вони можуть знаходитися. Вони перебувають на своєму забезпеченні — група приїздить із їжею, сухими пайками. Вони можуть виходити за територію лише в разі критичної необхідності, якщо комусь стало зле і потрібно викликати медиків”, – зазначив Демченко, додавши, що немає інших причин, за яких прикордонники можуть вийти за межі визначеної росіянами території.

До міжвідомчої групи входять прикордонники та митники. Їх до тридцяти осіб. Ротація триває до двох місяців.

Коли з’являється інформація про черговий “гумконвой”, частина групи їде до пункту пропуску “Матвєєв Курган” (пункт пропуску на межі РФ і ОРДО).

Як відомо, Україна вважає ці “гумконвої” незаконними, оскільки вони в’їжджають через закриті з 2014 року пункти пропуску.

Однак, як розповів представник ДПСУ, українські силовики візуально обстежують колону, коли вона їде на окуповану територію, і так само – коли повертається. Потім ця група повертається до пункту пропуску “Донецьк”, в місце постійної дислокації.

Однак українці не мають можливості перевіряти особи тих, хто супроводжує вантаж.

“Ні, ми тільки фіксуємо кількість. Тобто все, що ми можемо зафіксувати – візуально”, — сказав Демченко.

Він підтвердив, що українські прикордонники не знають, хто саме перетинає кордон і їде на окуповані території.

За словами речника Держприкордонслужби, людей до міжвідомчої групи включають лише за їхнім бажанням та після ретельної перевірки.

Читайте також:
Росія вкотре відправила на Донбас “гумконвой”, вантажівки напівпорожні

“Не-Дружба народів”. Росіяни розгородили колючим дротом спільну вулицю України і РФ в селищі на Луганщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна