“Зламували” телефони, викрадали паролі й гроші: СБУ викрила хакерів Phoenix

Кіберфахівці Служби безпеки України припинили діяльність групи хакерів, які “спеціалізувалися” на дистанційному зламуванні мобільних пристроїв та незаконному збиранні персональних даних.

Про це інформує пресцентр СБУ.

За даними слідства, до складу угруповання входили п’ятеро громадян України. Всі мали вищу технічну освіту.

Зловмисники позиціонували себе як учасники міжнародного хакерського угруповання Phoenix.

У своїй діяльності вони використовували спеціально розроблене програмне забезпечення і технічні засоби.

Для отримання доступу до облікових записів користувачів мобільних пристроїв хакери використовували “фішингові” ресурси – копії сайтів відомих виробників мобільних пристроїв Apple, Samsung та ін.

Користувач мобільного пристрою, завантажуючи застосунок чи програму на такому псевдоофіційному сайті, надавав зловмисникам пароль до свого облікового запису.

Потім вони копіювали інформацію, що зберігалася на зламаному телефоні.

Отримані дані дозволяли зловмисникам знімати кошти з рахунків громадян та продавати третім особам інформацію про їхнє приватне життя.

Середня “вартість” за несанкціонований доступ до облікового запису власника мобільного телефону становила $200.

Також задокументовано, що ще одним видом “діяльності” зловмисників було розблокування викрадених та загублених гаджетів виробництва Apple. Згодом їх продавали через мережу підконтрольних магазинів у Києві та Харкові.

За оперативними даними, хакери вели свою «діяльність» понад 2 роки, а їх жертвами за цей час стали кілька сотень осіб.

Під час п’яти обшуків, проведених за адресами розташування офісів, підпільних технічних центрів, які функціонували під виглядом магазинів з продажу телефонів, та фактичного мешкання зловмисників у Києві та Харкові, правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинної діяльності; програмне забезпечення і технічні засоби для несанкціонованого втручання в облікові записи; викрадені мобільні телефони, які під виглядом нових готували до збуту.

Наразі вирішується питання щодо оголошення про підозру учасникам угруповання за ст. 361 (незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж) Кримінального кодексу України.

Читайте також:
5 тисяч атак на Україну: СБУ викрила хакерську групу Armagedon, до якої входили кримські зрадники з ФСБ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна