Новий німецький уряд поділив посади і готовий підтримувати рух України до членства в ЄС

Партії-учасниці майбутнього уряду Німеччини на чолі з соціал-демократом Олафом Шольцом домовились про розподіл посад у кабінеті міністрів, за яким зовнішньополітичне відомство очолить Анналена Бербок із партії “зелених”.

Про це в середу, 24 листопада, пише “Європейська правда” з посиланням на  німецьке видання Bild.

Німецькі соціал-демократи, які набрали найбільше голосів на виборах, а також “Зелені” та вільні демократи, завершили перемовини про коаліційну угоду та презентують її пообіді 24 листопада.

Кандидатури міністрів ще не відомі та очікується, що партії оголосять їх протягом наступного тижня. Однак, за інформацією Bild, вже відомо, що МЗС очолить співлідерка “зелених” Анналена Бербок.

Інший співлідер партії “Зелених” Роберт Габек очолить “суперміністерство” з питань клімату та економіки.

Лідер вільних демократів Крістіан Лінднер, за даними ЗМІ, стане міністром фінансів.

Загалом розподіл портфелів виглядатиме так:

  • Соціал-демократам відійде посада канцлера, міністрів внутрішніх справ та оборони, міністра з питань будівництва та житла, міністра з питань праці і соціальної політики, міністра охорони здоров’я та міністра з економічного співробітництва.
  • Представники “зелених” очолять міністерство економіки та клімату, міністерство закордонних справ, міністерство сім’ї, міністерство з питань сільського господарства та міністерство з питань довкілля.
    Крім того, за інформацією Spiegel, на переговорах “Зелені” забезпечили собі право запропонувати наступного єврокомісара від Німеччини.
  • Вільні демократи очолять міністерство фінансів, міністерство юстиції, міністерство транспорту і міністерство освіти та досліджень.

Важливо, що коаліційна угода нового уряду Німеччини містить пункт, в якому вказана готовність підтримувати рух України до членства в Європейському Союзі.

“Ми працюватимемо спільно з ЄС та його державами-членами над подальшим розвитком “Східного партнерства”. Такі держави, як Україна, Молдова і Грузія, котрі прагнуть членства в ЄС, повинні отримати змогу наближатися (до цього) шляхом послідовних реформ у сфері верховенства права та ринкової економіки”, – йдеться у тексті угоди.

Зазначається що німецький уряд продовжуватимемо допомагати Україні у відновленні повної територіальної цілісності та суверенітету.

“Ми прагнемо поглибити енергетичне партнерство з Україною, маючи великі амбіції у сферах відновлюваної енергії, виробництва “зеленого” водню, енергоефективності та скорочення викидів CO2″, – також сказано в документі.

Читайте також:
Німеччина офіційно відмовилася приймати мігрантів з Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна