“Святі точно є серед нас”. На Чернігівщині поховали лікаря й громадського активіста, ветерана 41-го батальйону Олега Калиняка. ФОТО

У селі Рубанка Ніжинського району на Чернігівщині поховали ветерана 41 омпб (батальйону територіальної оборони “Чернігів-2”), лікаря, знаного громадського діяча Чернігівщини Олега Калиняка.

Як передає “Новинарня“, він помер 5 листопада на 63-му році життя від онкологічної хвороби. Похорон відбувся 7 листопада.

Про похорон і про покійного розповів журналіст, історик Ростислав Мартинюк.

“На похорон Олега Калиняка, добровольця 41 омпб Збройних сил України, до Рубанки прибув командир окремого президентського полку Олександр Бакулін. Щоб сказати тепле слово про лікаря-воїна, якого знав особисто з часів боїв за Старогнатівку восени 2014 року”, – пише Мартинюк у соцмережі.

“Людина надзвичайно добра й відважна. Якось під час інтенсивних боїв я заборонив Олегу Петровичу виїжджати на передову автомобілем “швидкої” – транспорт обстрілювали, і ми могли втратити цю техніку. На другий день бачу: біжить офіцер Калиняк з медичною сумкою через плече прямо на поле бою. Кажу: “Куди?!” А він: “Ви заборонили технікою виїжджати, а я тоді пішки до поранених доберуся…” – згадав підполковник Бакулін, який на початку війни був командиром військової частини п/п В3137 (колишній 41-й батальйон).

Підполковник Олександр Бакулін

До Рубанки цього дня прибули й інші фронтові побратими Олега Калиняка, зокрема психолог 41 омпб Олексій Скиртач та Станіслав Прощенко. Вони розповіли про вплив однополчанина на місцеве населення Донецької області.

“Коли ми заходили в Старогнатівку, то місцеві стояли, опустивши голови – казали крізь зуби, що ми “бендери”, – згадує Прощенко. – Але за кілька тижнів, після спілкування з Олегом Петровичем, всі ці люди вже приймали нас як героїв. Бо він умів кожному приділити час, поговорити, вислухати. І головне – безкоштовно лікував місцевих… Це їх вразило”.

Лікар вищої категорії Олег Калиняк став до лав ЗСУ як доброволець у вересні 2014 року – спочатку як кулеметник, потім був переведений на посаду медика. Учасник бойових дій.

Понад 25 років він очолював Рубанську сільську лікарню, як сімейний та дільничний лікар надавав допомогу тисячам людей у Кропивні, Рубанці, Біловежах Перших, Голінці, Гайвороні, Дмитрівці, Кальчинівці, Зеленівці та колишньому районному центрі місті Бахмач.

Калиняк – один із перших демократично обраних депутатів Сумської обласної ради 1990 року, згодом – депутат Чернігівської обласної ради та Бахмацької районної ради. Засновник товариства “Просвіта” у Конотопі та Дептівці, голова товариства “Просвіта” в Бахмацькому районі.

Засновник і староста парафії св. Миколая Мир Лікійських у селі Рубанка, активний діяч українського церковного руху на Чернігівщині.

“Він був людиною щирої віри, яку, на жаль, зустрічаєш не часто навіть серед священиків… В останньому повідомленні в соціальній мережі Олег Петрович писав, що читає біографію… Шекспіра авторства Шенбаума. Він був справді інтелектуалом із широким колом зацікавлень. Сільський лікар, що читає біографію Шекспіра, слухає «Радіо Ватикану», розмірковує про книгу Ренана, вивчає останні медичні видання – скажіть мені, хіба в наш час нема таких святих подвижників, як то було в земській  медицині!” – пише про покійного чернігівський журналіст Василь Чепурний.

“А ще ж він у своїй лікарні знайшов і прочитав записи своїх попередників – лікарів 1930-х років, які шифрували записи про Голодомор. Шифрували, бо антиукраїнська влада переслідувала за саму навіть фіксацію голодоморних смертей. Тепер ці записи – у київському музеї”, – зазначає Чепурний.

“…Він був депутатом обласної ради. А коли приїздили із забічного села за доктором – він сідав на підводу і їхав пособляти хворому.
…Я думав, що сталося чудо, коли він зі своїм діагнозом і після шести опромінень повернувся в Рубанку до роботи і хвалився, що за день не хотів навіть прилягти. Власне, чудо й сталося – ще пів року він був серед нас. Завдяки доньці поїздив по Грузії, захоплюючись країною і людьми. Завдяки друзям побував у Холодному Яру, звідки хвалився, що навіть забув про хворобу…

…Тепер я знаю – святі точно є серед нас. Просто за життя ми не здатні їх розпізнати”,

– додає Чепурний.

Жалобна хода на похороні Олега Калиняка

7 листопада Олег Петрович Калиняк був похований на центральному кладовищі села Рубанка Дмитрівської ОТГ Чернігівської області. Чин похорону відправили священики отець Володимир Павлина та отець Роман Кривко.

Читайте також:
“Якщо цю ракову пухлину не зачистити, вона вибухне новою війною”. Як ветеран АТО на Чернігівщині протистоїть Московському патріархату

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна