“Закликаємо до стриманості”: Франція повторила риторику німецьких дипломатів щодо застосування “Байрактарів” в ООС

В МЗС Франції висловили “стурбованість” посиленням інтенсивності бойових дій на Донбасі та оголошення про застосування українськими збройними силами безпілотника “Байрактар”.

Про це на брифінгу заявив представник МЗС Франції у четвер, 28 жовтня.

“Ми стурбовані посиленням інтенсивності бойових дій на сході України, зокрема дедалі частішим застосуванням важкого озброєння, забороненого Мінськими домовленостями, а також оголошенням штабу української армії про використання озброєного безпілотника типу “Байрактар” – сказав представник МЗС Франції, якого цитує “Європейська правда”.

Він наголосив, що ці події суперечать заходам з консолідації режиму припинення вогню, які набули чинності 27 липня 2020 року.

“Франція разом з Німеччиною продовжує свої зусилля в рамках Нормандського формату з метою повного виконання Мінських домовленостей, які є єдиною затвердженою основою для довготривалого вирішення конфлікту на Донбасі. Ми закликаємо сторони до стриманості та деескалації” – заявили в МЗС Франції.

Нагадаємо, що напередодні в Німеччині висловили стурбованість збільшенням кількості порушень режиму припинення вогню на сході України, а також тим, що всі сторони протистояння використовують безпілотники.
“У Берліні дуже стурбовані збільшенням інтенсивності бойових дій на сході України, а також повідомленням Генштабу української армії, згідно з яким українські Збройні сили у відповідь на артобстріл та загибель одного та поранення ще одного солдата застосували дрон типу “Байрактар”, – заявила речниця МЗС Німеччини Андреа Зассе.
Вона зауважила, що останніми тижнями СММ ОБСЄ документує збільшення порушень режиму припинення вогню та застосування важких озброєнь, що суперечить Мінським угодам, під якими підписалися Росія і Україна.
До того ж, додала дипломат, “дрони використовують всі сторони, хоча Мінські угоди дозволяють це виключно місії ОБСЄ”.

Як інформувала “Новинарня“, 26 жовтня 2021 року за наказом головнокомандувача Збройних сил генерал-лейтенанта Валерія Залужного в районі проведення операції Об’єднаних сил вперше відбулося бойове застосування розвідувально-ударного безпілотного комплексу “Байрактар” у відповідь на те, що батарея гаубиць Д-30 російсько-терористичних військ здійснювала обстріл позицій Об’єднаних сил в районі населеного пункту Гранітне. Два військовослужбовці Збройних сил України зазнали поранення, один із них загинув. З метою змушення ворога до припинення вогню “Байрактар” керованою ракетою знищив одну гармату російсько-окупаційних військ, не перетинаючи лінію розмежування. Після цього обстріли українських позицій припинилися.

Наступного дня, 27 жовтня, прессекретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що постачання Україні турецьких ударних дронів Bayraktar TB2 та їх застосування “можуть дестабілізувати ситуацію на Донбасі”.

Читайте також:
Українські “Байрактари” відпрацьовують навички управління над Тендрівською косою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна