Євросоюз закликав Білорусь скасувати смертну кару

Європейський Союз і Рада Європи заявили про своє неприйняття смертної кари в усіх країнах світу.

Про це в понеділок, 11 жовтня, інформує “Інтерфакс-Україна”.

“Смертна кара – це жорстоке, нелюдське покарання, що принижує гідність, суперечить праву на життя. Її скасування необхідне заради поваги людської гідності”, – йдеться у спільній заяві організацій з нагоди Всесвітнього дня боротьби проти смертної кари.

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель і генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич зазначили у своїй заяві, що скасування смертної кари – це насамперед питання політичної волі.

Кількість країн, у яких досі страчують людей, скорочується. В 2020 році страти не проводилися в 176 країнах. Це 91% держав-членів ООН.

Вони відзначили скасування страт ще в одному штаті США – Вірджинії, а також плани президента Джо Байдена скасувати смертну кару на федеральному рівні.

Вірменія ратифікувала другий протокол про скасування смертної кари, а Казахстан перебуває в процесі завершення його ратифікації.

“Ми закликаємо Білорусь перейти до скасування смертної кари”, – йдеться в заяві.

Читайте також:
Після 17 років мораторію в Казахстані скасували смертну кару

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна