Після 17 років мораторію в Казахстані скасували смертну кару

 

У Казахстані скасували смертну кару.

Як передає Deutsche Welle, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав відповідний закон у суботу, 2  січня.

Цей закон ратифікує Другий факультативний протокол до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, спрямований на скасування смертної кари.

Генасамблея ООН прийняла його 15 грудня 1989 року. Казахстан приєднався до протоколу у вересні 2020 року з одним застереженням, яке робить можливим застосування смертної кари у воєнний час після визнання винним у скоєнні особливо тяжких злочинів військового характеру.

Страти в країні припинили з 2003 року указом президента. Однак суди продовжували засуджувати до смертної кари у виняткових обставинах, в тому числі за злочини, що кваліфікуються як терористичні акти.

Проте засуджені до страти відбували довічне ув’язнення. У разі скасування мораторію їх могли стратити. Один із останніх таких вироків винесли в 2016 році щодо Руслана Кулекбаєва. Його визнали винним у скоєнні теракту в Алма-Ати: він відкрив стрілянину по поліцейським у центрі міста, внаслідок якої загинули десятеро осіб. Чоловік відбуває довічне ув’язнення.

При цьому 17 статей Кримінального кодексу країни передбачають в якості покарання смертну кару.

Парламент Казахстану взяв у роботу законопроєкт про скасування смертної кари наприкінці листопада 2020 року. Тоді в країні офіційно розпочався процес скасування смертної кари.

Читайте також:
У Лондоні раптово помер онук експрезидента Казахстану Назарбаєва, який заявляв, що насправді він його син

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна