У Лондоні раптово помер онук експрезидента Казахстану Назарбаєва, який заявляв, що насправді він його син

 

У Лондоні в ніч на 16 серпня помер 29-річний онук експрезидента Казахстану Айсултан Назарбаєв, який за пів року до того попросив політичного притулку у Великій Британії.

Про це повідомляє zakon.kz.

Причина смерті з’ясовується. Попередньо — зупинка серця уві сні.

Інших подробиць наразі не повідомляють, офіційних підтверджень смерті молодого чоловіка також не надходило.

Айсултан Назарбаєв народився 26 серпня 1990 року в родині старшої дочки колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, Даріги Назарбаєвої, і Рахата Алієва, який згодом став затятим критиком влади й був обвинувачений у державній зраді. Його заочно розвели з дружиною й засудили до 40 років ув’язнення (на той час Алієв переховувався в Австрії).

У червні 2014-го Алієва арештували у Відні за підозрою в убивстві двох топ-менеджерів “Нурбанка” (обвинувачення висунули в Казахстані, сам Рахат називав їх політичним і заперечував свою вину). У лютому 2015 року Рахат Алієв був знайдений мертвим у своїй камері в австрійській в’язниці Йозефштадт. За офіційною версією, чоловік наклав на себе руки. Незадовго до того адвокат Алієва заявив, що його клієнту погрожують, і ексзятя Назарбаєва перевели з камери на трьох людей в одиночну.

Айсултан Назарбаєв у 2017 році визнав, що має проблеми з наркотиками, які почав вживати після смерті дідуся по батьковій лінії та самогубства батька. Тоді Айсултан зазначив, що “врятував” його від наркозалежності дідусь по мамі Нурсултан.

У жовтні 2019 року Айсултан погрожував зістрибнути з балкона готелю International Park Plaza в Лондоні й вкусив констебля, який намагався перешкодити йому накласти на себе руки. Потім він мав проблеми з лондонською поліцією, яку викликали сусіди через те, що хлопець почав громити квартиру. Його засудили до одного року позбавлення волі й громадських робіт умовно. При цьому суд зобов’язав Назарбаєва-молодшого лікуватися від наркозалежності й призначив йому 18 років випробувального терміну, 140 годин громадських робіт і штрафу.

У січні 2020 року Айсултан зробив сенсаційну заяву про те, що насправді Нурсултан Назарбаєв йому не дід, а батько. При цьому Даріга Назарбаєва нібито не є його біологічною матір’ю (а хто є – йому невідомо). При цьому хлопець підкреслив, що й надалі вважає батьком Рахата Алієва, який його виростив.

“Моя мати тримала діда на гачку через те, що я його син”, — написав Айсултан у фейсбуці.

Він розповів, що проходить лікування в одній з лондонських клінік, і заявив, що побоюється за своє життя.

“Незабаром вони спробують мене або вбити, або довести, що я псих, або, як батька мого, повісять у камері!” – писав Назарбаєв-молодший.

Він також заявив, що з 8 липня 2019 року по січень 2020-го не мав можливості користуватися соцмережами, бо перебував під вартою, і весь цей час його особисті сторінки були під контролем Даріги Назарбаєвої та колишнього голови КНБ Казахстану Альнура Мусаєва.

У лютому 2020 року Айсултан попросив політичного притулку у Великій Британії.

Айсултан Назарбаєв навчався в Міжнародному коледжі безперервної освіти в Астані, а також в школі-пансіоні “Американська міжнародна школа” в Австрії. У 2010 році закінчив британську Королівську військову академію в Сандхерсті. У 2012 році почав працювати в Головному розвідувальному управлінні Міноборони Казахстану, де прослужив рік.

Під час служби батька (Рахата Алієва) послом в Австрії почав займатися футболом в клубі “Адміра Ваккер”. У 2006 році провів два матчі в першій лізі Казахстану за столичний Рахат, у 2007 році був у складі ФК “Залізничник” (Алма-Ати). Брав участь у відбірковому турнірі до юнацького чемпіонату Європи з футболу 2006. Деякий час пробував грати в британському “Портсмуті”.

Читайте також:
Помер брат президента США Роберт Трамп

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна