Онук Назарбаєва попросив політичний притулок у Британії

 

Айсултан Назарбаєв, онук першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, через тиск сім’ї попросив політичний притулок у Великій Британії.

Як передає “Новинарня” про це  Назарбаєв написав у фейсбуці.

“Я прошу у Великій Британії політичного притулку  (…) Час людям дізнатися, що насправді відбувалося і чому! Річ у тому, що я володію інформацією про високомасштабну корупцію між урядом Росії і Казахстану. Я кажу про мільярди доларах США, вкрадені у народу Казахстану. Я опинився в центрі цієї жадібності і ненаситності моєї сім’ї, а зокрема, моєї мами (Даріги Назарбаєвої та її чоловіка Кайрата Шаріпбаєва)”, – пише Назарбаєв.

Він говорить про продаж казахського газу російському концерну “Газпром” за заниженою ціною через посередницьку компанію. Ця компанія нібито має прибуток близько півтора мільйона доларів на рік. Ці гроші виводяться в Сінгапур. Айсултан Назарбаєв зазначає, що потім ці гроші діляться серед найближчого оточення президента Росії – так званими “гаманцями” Путіна – і керівництвом “Газпрому”.

Він пише, що про всі деталі можна буде прочитати в його інтерв’ю з британськиму виданню Times.

Читайте також:
“30 років при владі”. Президент Казахстану пішов у відставку

Восени 2019 року суд у Лондоні засудив Айсултана Назарбаєва до умовного терміну за напад на поліцейських. Слідчі з’ясували, що він перебував під впливом наркотиків. Вирок передбачає випробувальний термін у півтора року, лікування від наркозалежності й штраф.

Айсултан Назарбаєв – син старшої доньки експрезидента Казахстану Даріги Назарбаєвої й Рахата Алієва. Він закінчив Королівську військову академію у Великій Британії і був зарахований до штату головного розвідувального управління міністерства оборони Казахстану.

Батько Айсултана – Рахат Алієв (1962-2015) був казахським політиком, бізнесменом і дипломатом.

Після сварки з президентом РК Нурсултаном Назарбаєвим в 2008 році був позбавлений всіх рангів, чинів і звань і заочно засуджений до 20 років позбавлення волі.

Переховувався в Австрії, де раніше обіймав посаду посла. Пізніше був заарештований і поміщений в австрійську в’язницю. У лютому 2015 року Алієва знайшли повішеним в одиночній камері, в його крові виявили барбітурати. Офіційною версією є самогубство, хоча багато близьких друзів і родичів не вірять у цю версію.

Читайте також:
Назарбаєв нагородив орденами Путіна і Лукашенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна