“Газпром” припинив транзит газу в Угорщину територією України

Із початку нової газової доби (07:00) п’ятниці, 1 жовтня, зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини.

Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на пресслужбу “Оператор ГТС України”.

“Заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік (з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року) у розмірі 24,6 млн м куб. на добу”, – йдеться в повідомленні.

В ОГТСУ нагадують, що з 1 жовтня 2021 року набрав чинності контракт між Угорщиною та Росією на транспортування газу в обсязі 4,5 млрд куб м на рік, згідно з яким природний газ до Угорщини буде поставлятися через “Турецький потік”.

Зважаючи на те, що імпорт природного газу з Угорщини відбувався шляхом віртуального реверсу, можливості імпорту з Угорщини без транзиту відсутні.

“Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України, і українська сторона жодного разу не порушувала зобов’язань. Більш того, український маршрут – найбільш економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу до Угорщини, про це свідчать обсяги торгівлі між компаніями обох країн за останні роки”, – сказав гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон.

В ОГТСУ зазначили, що монополізація газових маршрутів “Газпромом”, яка сьогодні спостерігається, ставить питання щодо основоположних принципів функціонування газових ринків ЄС – конкурентності та прозорості.

“Посилення положення домінування одного гравця та використання ним важелів впливу в очевидно політичних цілях на фоні шокуючого зростання цін на газ в Європі має бути зупинено”, – наголосив Макогон.

Попри декларацію США та Німеччини про необхідність збереження транзиту через Україну, Газпром продовжує зменшувати обсяги транзиту територією України.

Читайте також:
Українського посла викликали до МЗС Угорщини через позицію Києва щодо угоди між Будапештом і “Газпромом”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна