Угорщина підписала з Росією контракт про транзит газу в обхід України: жорстка реакція Києва

Угорщина підписала новий довгостроковий договір про постачання газу з Росією, який жорстко розкритикувала Україна, скасувавши заплановану зустріч міжурядової комісії в Будапешті.

Про це в понеділок, 27 вересня, пише російське інформагентство “РИА Новости”.

Угоду в Будапешті підписали заступник генерального директора “Газпром експорту” Дмитро Аверкін і головний виконавчий директор угорської енергокомпанії MVM Group Дьордь Ковор.

Угода з “Газпромом” розрахована на 15 років, з можливістю змінити закуплені обсяги через 10 років.

Згідно з угодою, “Газпром” буде щорічно відвантажувати Угорщині 4,5 мільярда кубометрів природного газу двома маршрутами: 3,5 мільярда кубометрів через Сербію та 1 мільярд кубометрів – через Австрію.

В Україні здивовані і розчаровані рішенням Угорщини підписати новий довгостроковий контракт з російським «Газпромом» на постачання газу в обхід української території.

“Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремлю та на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, що не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року”, – йдеться в заяві МЗС України, оприлюдненій у понеділок, 27 вересня.

На думку Міністерства закордонних справ, Угорщині й надалі вигідніше отримувати газ транзитом через розгалужену газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.

“З сумом відзначаємо, що це рішення завдає шкоди позитивним результатам і тенденціям у двосторонніх українсько-угорських відносинах, для досягнення яких докладено багато зусиль та енергії особисто міністрами закордонних справ України і Угорщини Дмитром Кулебою і Петером Сійярто”, – йдеться в заяві.

У МЗС нагадали, що 29-30 вересня в Будапешті мало відбутися п’яте засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва під співголовуванням глав МЗС двох країн. Українська сторона ретельно готувалася до нього, проте тепер МЗС України ініціювало перенесення засідання Комісії на більш пізній термін, “оскільки угорсько-російська газова угода буде мати істотний вплив на енергетичну безпеку України та Європи, створює нові обставини, які вимагають всебічного аналізу ризиків і загроз”.

Україна також звернеться до Єврокомісії з надання оцінки відповідності нової угорсько-російської газової угоди з європейським законодавством у сфері енергетики.

Гендиректор ТОВ “Оператор ГТС України” Сергій Макогон заявив, що новий газовий контракт Угорщини та Російської Федерації може призвести до скорочення або повної зупинки транзиту газу територією України. Російська сторона зможе постачати весь законтрактований газ без допомоги української газотранспортної системи.
За його словами, як тільки у Росії з’являється можливість обійти Україну при транзиті газу, запускаються довші, але власні транзитні газопроводи.

“Незважаючи на контракт до 2024 року, ми очікуємо значне подальше скорочення або повну зупинку транзиту в Угорщину через Україну”, – зазначив Макогон.

За його словами, саме тому технічна добудова “Північного потоку-2” створює критичні ризики існуючого транзиту через Україну і продовження контракту після 2024 року.

Довідково
30 серпня Угорщина і Росія досягли нової довготривалої угоди про постачання російського газу, яка набуде чинності з 1 жовтня 2021 року. Новий контракт розрахований на 15 років і буде укладено до 2036 року з можливістю перегляду умови через 10 років. За умовами контракту “Газпром” буде постачати до Угорщини 4,5 млрд кубометрів газу на рік.

Читайте також:
Угорщина узгодила з РФ новий контракт на постачання газу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна