Росія відповідальна за отруєння ексагента ФСБ Олександра Литвиненка, – ЄСПЛ

 

Влада Російської Федерації відповідальна за отруєння колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка у Великій Британії у 2006 році.

Про це йдеться у рішенні Європейського суду з прав людини (ECHR 278), опублікованому у вівторок, 21 вересня.

“У нинішньому рішенні у справі «Картер проти Росії», Європейський суд із прав людини постановив, що було невиконання урядом (Росії, – “Н”) своїх зобов’язань щодо статті 38 (порядок розгляду справи), та порушення статті 2 (право на життя) у її матеріальному та процесуальному аспектах”, – йдеться у рішенні суду.

Суд встановив “наявність вагомих доказів” того, що до отруєння причетні Андрій Луговий і Дмитро Ковтун, які працювали агентами Росії.

Також ЄСПЛ встановив, що Росія також не провела належного розслідування для встановлення винних у загибелі Литвиненка.

ЄСПЛ також вважає, що російська влада не зуміла надати “задовільне й переконливе пояснення” доказам, які були у британського слідства у справі про отруєння Литвиненка.

Минулого року вдова колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка – Марина Литвиненко (Картер) подала позов проти Росії до Європейського суду з прав людини, вимагаючи компенсації 3,5 млн євро.

Колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко помер від отруєння радіоактивним полонієм-210 у листопаді 2006 року. За версією Скотланд-Ярду, отруту в чай Литвиненку підсипали ​​депутат Держдуми Андрій Луговий (колишній колега Литвиненка по ФСБ) і бізнесмен Дмитро Ковтун, який у минулому був співробітником ГРУ.

У січні 2016 року Лондонський суд визнав президента Росії Володимира Путіна “ймовірно причетним” до загибелі Литвиненка.

Литвиненко служив підполковником радянської і російської держбезпеки, з 1988-го по 1999 рік працював в КДБ (ФСБ). У 2000 році втік до Великої Британії, де йому було надано політичний притулок.

У своїй книзі “ФСБ підриває Росію” Литвиненко звинувачував спецслужби в причетності до вибухів житлових будинків у 1999 році й інших терактах, метою яких був прихід до влади Володимира Путіна.

Читайте також:
У Британії вбитий експерт у справі отруєного Литвиненка, який приїздив до Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна