Оборонне партнерство США, Британії та Австралії стало неприємною несподіванкою для Євросоюзу, – Боррель

 

Створення оборонного партнерства США, Британії та Австралії стало несподіванкою для Євросоюзу. А відсутність будь-яких попередніх консультацій з європейськими партнерами викликає велике розчарування серед країн Унії.

Про це за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Нью-Йорку заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає “Укрінформ”.

“Міністри обговорили (…) альянс між Сполученими Штатами, Великою Британією і Австралією. Оборонний альянс між цими трьома країнами був оголошений минулого тижня, в той самий день, за збігом, коли ми презентували нашу Індо-Тихоокеанську стратегію. Зрозуміло, ми були дуже здивовані цим оголошенням, яке з’явилося водночас із несподіваним скасуванням контракту на постачання підводних човнів між урядами Франції і Австралії. Міністри обговорили це сьогодні, і оцінили як велике розчарування. Це оголошення йде всупереч заклику до глибшої співпраці між Європейським Союзом і Індо-Тихоокеанським регіоном”, – заявив Боррель.

Він зауважив, що перед неформальною зустріччю європейських міністрів мав переговори із колегою з Австралії, міністром закордонних справ Меріс Енн Пейн, зустріч з якою була запланована задовго до оголошення про скасування контракту між Австралією і Францією.

“Я запитав про причини відсутності попередніх консультацій по Aukus та висловив жаль, що цей альянс виключає європейських партнерів, які мають потужну присутність у Тихоокеанському регіоні, наприклад, як у випадку із Францією. Я наголосив на тому факті, що поточні виклики для стабільності регіону вимагають більше співробітництва та координації між партнерами із схожими переконаннями. Зрозуміло, що Австралія, Велика Британія та Сполучені Штати є такими партнерами для Європейського Союзу”, – наголосив дипломат.

Він підкреслив, що ситуація в регіоні вимагає від всіх партнерів більше співробітництва і координації, але менше фрагментації зусиль. Саме це є необхідним для забезпечення стабільної та мирної обстановки у Індо-Тихоокеанському регіоні. Виходячи з цього, за словами високого представника, ЄС продовжить імплементацію власної Індо-Тихоокеанської стратегії.

Нагадаємо, нещодавно США, Велика Британія та Австралія підписали пакт Aukus про безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні, що вважається спробою протистояти Китаю. Це дасть змогу Австралії побудувати атомні підводні човни з використанням технологій, наданих США.

Читайте також:
Зірвали угоду на 40 млрд: Франція відкликала послів у США й Австралії після “ножа у спину” від цих держав

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна