Зірвали угоду на 40 млрд: Франція відкликала послів у США й Австралії після “ножа у спину” від цих держав

 

Франція відкликає своїх послів у США та Австралії для консультацій, після того як ці дві країни спільно з Великою Британією уклали оборонну угоду й Австралія відмовилася від раніше підписаного з французькою компанією багатомільярдного контракту на закупівлю підводних човнів заради угоди зі США про атомні підводні човни.

У Парижі таку поведінку Австралії та США назвали “неприйнятною між союзниками й партнерами”, пише The New York Times.

Як стверджує видання, Франція, яка є давнім союзником Штатів, відкликала свого посла у США вперше з 1778 року, коли був підписаний договір про дружбу між країнами.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан у своїй заяві з цього приводу зазначив, що президент Еммануель Макрон обурений тим, як Сполучені Штати, Велика Британія і Австралія домовилися про угоду, не інформуючи про це Францію.

“На прохання президента республіки я ухвалив рішення негайно відкликати наших послів у США й Австралії в Париж для консультацій. Це виняткове рішення, виправдане надзвичайною серйозністю заяв, зроблених 15 вересня Австралією і США”, – зазначив Ле Дріан.

“Скасування програми ударних підводних човнів, яка пов’язує Австралію і Францію з 2016 року, і оголошення про нове партнерство зі Сполученими Штатами, спрямоване на початок досліджень можливого майбутнього співробітництва щодо атомних підводних човнів, демонструють неприйнятну поведінку між союзниками і партнерами. Наслідки цього безпосередньо впливають на наше бачення наших альянсів, наших партнерств і важливості Індо-Тихоокеанського регіону для Європи”, – цитує очільника МЗС Франції “Європейська правда“.

Нагадаємо, йдеться про створення альянсу Aukus між Австралією, США та Великою Британією, який широко розглядається як спроба протидіяти впливу Китаю в спірному Південно-Китайському морі.

Офіційний Париж був проінформований про альянс всього за кілька годин до публічного оголошення про його створення. Обурена Франція звинуватила президента США Джо Байдена в тому, що він “завдав їй удару в спину”.

“Це жорстоке, одностороннє і непередбачуване рішення багато в чому нагадує мені те, що робив пан [Дональд] Трамп. Так не робиться між союзниками“, – заявив тоді міністр ле Дріан (за президентства Трампа відносини США та Франції помітно зіпсувалися).

На знак протесту Франція також скасувала заплановані на 17 вересня урочистості у своєму посольстві у Вашингтоні з нагоди 240-річчя Чесапікської битви – найбільшого морського бою війни за незалежність США, у якому союзний французький флот переміг британців.

Посольство Франції у Вашингтоні. Фото: REUTERS

Читайте також:
США й Німеччина домовилися про добудову “Північного потоку-2”. В угоді “дбають” про Україну

У 2016 році Австралія вибрала французьку суднобудівну компанію Naval Group для будівництва нового підводного флоту (12 субмарин) вартістю 40 мільярдів доларів, щоб замінити зношені підводні човни Collins.

У червні французький президент Еммануель Макрон похвалив десятиліття майбутньої співпраці, приймаючи прем’єр-міністра Австралії Скотта Моррісона.

На початку вересня 2021 року міністри оборони й закордонних справ Австралії підтвердили угоду з Францією.

Відмова від цієї угоди стала для Парижа дуже прикрою несподіванкою.

Це ніж у спину. Ми створили довірливі відносини з Австралією, і ця довіра була підірвана”, – сказав Ле Дріан.

Як припускають міжнародні оглядачі, вся ця ситуація погіршить трансатлантичні зв’язки загалом. Адже в першому півріччі 2022 року Франція головуватиме у Євросоюзі.

Тож офіційний представник Білого дому заявив, що адміністрація Байдена шкодує про цей крок і найближчими днями “взаємодіятиме з Францією, щоб вирішити розбіжності”. “Париж залишається життєво важливим партнером США, і Вашингтон буде співпрацювати з ним найтіснішим чином”, – додав Держсекретар США Ентоні Блінкен.

Сам президент Джо Байден запевнив, що для США Франція залишається “ключовим партнером в Індо-Тихоокеанській зоні”.

Австралійський уряд заявив, що шкодує про рішення Франції відкликати свого посла в цій країні.

“Австралія розуміє глибоке розчарування Франції нашим рішенням, ухваленим відповідно до наших чітких і зрозумілих інтересів національної безпеки. Австралія цінує свої стосунки з Францією і сподівається на майбутні спільні відносини”, – заявив міністр закордонних справ Маріс Пейн.

Читайте також:
США, Британія та Австралія створили партнерство в сфері безпеки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна