Імовірність нападу Росії з Криму зростає, – КОС

Імовірність збройного нападу Росії з напрямку Криму зростає.

Як передає “Новинарня“, таку думку висловив командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, який курирує південний напрямок, в інтерв’ю виданню “РБК-Україна“.

“Військові загрози з боку Російської Федерації на Півдні України з кожним роком лише зростають. Сказати, що є прямі ознаки того, що РФ найближчим часом розпочне військову агресію, не можна. Однак стрімка мілітаризація окупованого півострова та створення надпотужної військової бази лише посилює загрози національній безпеці України у воєнній сфері”, – зазначив Наєв.

“Крім того, досвід 2014 року свідчить про те, що РФ може піти не тільки на загострення, але може перейти до реальних бойових дій на Півдні України в будь-який зручний для російського керівництва час”, – додав він.

Командувач ОС нагадав, що “черговим приводом для актуалізації зазначеного питання є ініціювання керівництвом нашої держави роботи “Кримської платформи”.

“На цьому фоні Російська Федерація лише посилює тиск щодо недопущення вироблення дієвого механізму мирної деокупації Криму, загрожуючи можливим розширенням збройної агресії”, – наголосив генерал Наєв.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, “чи є зараз у Криму достатнє за чисельністю і озброєнням угруповання ЗС РФ для здійснення агресій на материкову Україну”, командувач Об’єднаних сил сказав: “На даний час ознак створення на півострові наступальних угруповань військ не виявлено. Проте, враховуючи досвід навчань, Росія досягла спроможностей з оперативного перекидання військ на великі відстані, що є черговим небезпечним чинником”.

“Незважаючи на це, ЗС України готові до реагування на будь-які загрози з кримського напрямку. Ми продовжуємо посилювати сухопутні та морські кордони південних регіонів”, – заявив Наєв.

Оцінюєчи загальну ймовірність повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну, Сергій Наєв висловив думку, що “з огляду на нарощування Росією воєнного потенціалу навколо України та проведення масштабних навчань, у тому числі за наступальною тематикою, загрози повномасштабного вторгнення на територію України зберігаються“.

“Проте дія міжнародних санкцій та підтримка України міжнародними партнерами з питань суверенітету та територіальної цілісності суттєво знижують реалізацію розширення агресії з боку РФ”, – зауважив він.

За словами Наєва, після російсько-білоруських навчань “Захід-2021” ознак створення противником наступальних угруповань військ на території Білорусі не виявлено, “ситуація залишається контрольованою та продовжує відслідковуватись”.

КОС додав, що в найближчій перспективі “Росія ймовірно продовжить вживати гібридні заходи впливу на нашу державу, зосереджуючи зусилля на підтриманні керованої нестабільної ситуації на сході України, дестабілізації суспільно-політичної ситуації в середині нашої держави та завоювання переваги в інформаційному просторі”.

“Загалом ми передбачаємо різноманітні варіанти розвитку ситуації, тому безперервно проводимо моніторинг обстановки та утримуємо в готовності відповідний комплект військ. Головне завдання – упередити будь-які дії РФ, не допустити дестабілізації обстановки та уникнути втягування ЗС України у можливі провокації”, – резюмував командувач.

Як інформувала “Новинарня“, говорячи про ситуацію на Донбасі, Сергій Наєв наголосив, що там окупанти поєднують посилення обстрілів з ІПсО.

Читайте також:
Інспектор Кліщук: журналістка “Новинарні” перевірила на собі життя в модульному містечку ЗСУ під Кримом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна