Окупанти поєднують посилення обстрілів з ІПсО, а в ЗСУ немає штрафів за вогонь у відповідь, – Наєв

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв вважає, що частішими обстрілами українських позицій на Донбасі російські окупанти хочуть показати свою “силу й безкарність” та поєднують ці дії з інформаційно-психологічним впливом.

Як передає “Новинарня“, про це Наєв заявив в інтерв’ю виданню “РБК-Україна“, оприлюдненому в понеділок, 20 вересня.

Відповідаючи на запитання, чи бачить він тенденцію до подальшої ескалації ситуації на Донбасі, зокрема після серпневого обстрілу міста Авдіївка, генерал Наєв сказав: “На фоні відсутності у противника тактичних успіхів командування окупаційних військ продовжує пошук найбільш ефективної тактики дій. На теперішній час підтверджується поєднання противником дій воєнного характеру з одночасним проведенням заходів інформаційно-психологічного впливу. В окремих випадках противник, нехтуючи Мінськими домовленостями, став частіше застосовувати заборонені зразки озброєння, у тому числі по цивільних об’єктах”.

“Основна мета таких провокацій – це демонстрація сили, безкарності та зухвалості. При цьому, зазначеними діями противник намагається мотивувати військове командування операції Об’єднаних сил дати “гідну відповідь” з одночасною фіксацією порушень з нашого боку. Особлива увага приділяється викривленому висвітленню реальної обстановки в ЗМІ та звинуваченням вищого військово-політичного керівництва нашої держави у штучному загостренні ситуації на лінії розмежування”, – зазначив Наєв, який у березні 2018-го – травні 2019-го командував ООС на Донбасі.

Говорячи про те, чи “може це загострення бути пов’язаним з візитом президента Зеленського до США наприкінці серпня”, Сергій Наєв підтвердив: “Як правило, зазначена тактика поширено використовується напередодні важливих міжнародних зустрічей представників української влади з представниками країн-партнерів та безпекових організацій”.

При цьому командувач ОС зазначив, що рішення про вогонь у відповідь підрозділи ЗС України приймають самі, без дозволів вищого командування.

“Що стосується ведення вогню у відповідь, то це право у військовослужбовців ЗС України ніхто не скасовував. З цією метою були надані та доведені до кожного окремого військовослужбовця роз’яснення щодо порядку дій у тій чи іншій ситуації. Відповідь надається за рішенням командира на місці. Без очікування дозволу зі штабу”, – заявив Наєв.

“Сьогодні ніяких штрафів з боку старших командирів за ведення вогню у відповідь не накладається”, – сказав він.

“Військовослужбовці Збройних сил мають право відкривати вогонь, якщо є безпосередня загроза їхньому життю та здоров’ю, втрати позицій, територій тощо…
У будь-якому випадку відповідь повинна бути адекватною, і найголовніше – не створювати загрози цивільному населенню та критичній інфраструктурі, незалежно від того, чи вона знаходиться на підконтрольній чи окупованій території”, – наголосив командувач Об’єднаних сил.

Читайте також:
ООС: вісім обстрілів за добу, один поранений, біля Талаківки окупанти скинули ВОГ із безпілотника

Обстріли Авдіївки та околиць: вісім воїнів поранені. В УкрТКГ пояснили, чому росіяни атакують

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.