Обстріли Авдіївки та околиць: вісім воїнів поранені. В УкрТКГ пояснили, чому росіяни атакують

доповнено

Під час суботніх обстрілів міста Авдіївка та прилеглого району зазнали поранень та отримали бойові травмування вісім українських військовослужбовців.

Про це ввечері 28 серпня повідомили пресслужби української делегації в ТКГ та командування ООС.

“В ході обстрілу противник застосовував міномети і артилерію калібром 120 і 122 мм відповідно, що заборонено Мінськими угодами. На вимоги СЦКК припинити вогонь противник не реагував. Адекватну відповідь на обстріли надали ЗСУ”, – йдеться в повідомленні пресслужби УкрТКГ.

В штабі ООС по всій лінії фронту з початку доби до 17:00 зафіксували 13 порушень режиму припинення вогню. Зокрема “в напрямку Авдіївки російські найманці тричі обстріляли наші позиції з мінометів 120-го калібру, автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів”.
“Також російсько-окупаційні війська здійснили обстріл цивільної інфраструктури Авдіївки із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та артилерії калібру 122 мм. Внаслідок обстрілу пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури міста. Постраждалих серед місцевого населення немає”, – зазначили в штабі ООС.
Крім іншого, в районі Водяного, що поруч з Авдіївкою, окупанти обстріляли українські позиції з мінометів 82-го калібру.

“В результаті обстрілу четверо військовослужбовців отримали осколкові поранення, ще чотири – бойові травмування. Після надання першої медичної допомоги поранених транспортували до лікувального закладу. Стан здоров’я захисників – задовільний“, – ідеться у зведенні.

За даними “Новинарні“, безпосередньо від обстрілу Авдіївки, де росіяни розбили станцію техобслуговування машин ЗСУ в тиловому пункті управління 25 опдбр, зазнав поранення один військовий, чотири – бойові травмування. Інші троє поранених – з-під Водяного.

Як пише журналіст Юрій Бутусов, працівниками Державтоінспекції зафіксовано понад 60 влучань по Авдіївці.

У тиловому підрозділі ЗСУ знищені два легкових і один вантажний автомобілі, легкі пошкодження отримали три вантажні автомашини.

“Найбільш шокуюче – ні в першому, ні в другому випадку українські війська не відкривали вогонь у відповідь вогонь по російських окупантах”, – пише Бутусов. Водночас 25-та бригада спростовує цей закид.

Як відомо, це перший обстріл Авдіївки з 2017 року.

Говорячи про обстріли по Авдіївці, речник українського представництва в Тристоронній контактній групі вказав: “Завданням противника є спровокувати нас на неадекватну відповідь, а потім на своєму вищому рівні заявити про “агресивні дії України” і створити напругу, в ідеалі – зірвати відповідні переговори президента України з президентом США про подальші шляхи врегулювання конфлікту, в тому числі – на тему участі США в такому врегулюванні”.

В УкрТКГ зазначили, що Україна по лінії Тристоронньої контактної групи і МЗС відповідні ноти направлено до ОБСЄ. Але очевидно, що Росія вкотре не погодиться на позачергове засідання підгрупи з безпеки ТКГ.

“Хочемо попередити громадян України, що на тлі й під час візиту президента Володимира Зеленського до США бойова активність з боку противника може бути збільшена додатково, і до цього потрібно бути ситуативно і морально готовими”, – зазначили в УкрТКГ, нагадавши, що угода про припинення вогню від 22 липня 2020 року передбачає дозвіл на відкриття вогню в відповідь.

Читайте також:
Окупанти обстріляли Авдіївку важкими калібрами: пожежі й поранені. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна