У день зникнення Георгія Ґонґадзе правозахисники й медійні організації звернулися до української влади

 

16 вересня – в 21-шу річницю зникнення Георгія Ґонґадзе – правозахисники та медійні організації вимагають від української влади забезпечити прозоре розслідування справ про вбивства журналістів.

Про це мовиться в спільній заяві, опублікованій в четвер, 16 вересня, на сайті Центру прав людини ZMINA.

“Минає 21 рік від дня викрадення та вбивства українського журналіста Георгія Ґонґадзе. Жорстокий злочин, а також опубліковані невдовзі так звані «плівки майора Мельниченка», які дали підстави підозрювати у причетності до вбивства тодішнього президента України Леоніда Кучму, збурили професійну спільноту та суспільство і спровокували масові протести, які згодом переросли в акцію «Україна без Кучми». Попри тиск громадянського суспільства і міжнародних організацій, крапку в цій справі досі не поставлено”, – йдеться у заяві.

Підписанти нагадали, що Європейський суд з прав людини за позовом дружини журналіста Мирослави Гонгадзе ще в листопаді 2005 року постановив: Україна виявилася неспроможною захистити його життя.

Відтоді, як йдеться у заяві, завдяки тиску родини Ґонґадзе та міжнародної спільноти Україна змогла досягти помітного прогресу у розслідуванні.

“Виконавців злочину названо й засуджено. В липні 2021 Верховний Суд зрештою завершив п’ятирічний процес розгляду касаційної скарги організатора та основного виконавця злочину, ексгенерала МВС Олексія Пукача, і залишив у силі вирок за статтею «Замовне вбивство» – довічне ув’язнення. Втім Україна досі не виконала всіх вимог Комітету міністрів Ради Європи, який контролює виконання рішень ЄСПЛ”, – вказано в заяві.

Підписанти наголосили, що від нашої держави досі очікують:

  • пришвидшення розслідування щодо замовників вбивства, які до цього часу офіційно не встановлені;
  • підвищення ефективності розслідування кримінальних злочинів проти українських журналістів, забезпечення журналістам ефективного захисту та належного рівня безпеки.

“Від моменту вбивства Георгія Ґонґадзе кількість злочинів проти журналістів в Україні лише збільшується. На жаль, смерть Ґонґадзе – один з найбільш резонансних, але не єдиний випадок насильницької смерті тих, хто прагне доносити правдиву інформацію”, – зазначили правозахисники та медійники.

Однією з найгучніших справ в заяві називають вбивство журналіста Павла Шеремета. Підписанти нагадали, що суд над звинуваченими у вбивстві триває, однак усі затримані заперечують свою причетність до злочину і називають переслідування політично вмотивованим. Розслідування щодо замовників убивства виокремлено в окрему справу і досі триває.

Також у заяві йдеться про жорстоке побиття 4 травня 2019 року у Черкасах журналіста Вадима Комарова – після 46 днів у комі він помер. Цей злочин досі не розкрили, а виконавці й замовники лишаються не покараними.

Правозахисники та медійники заявили про те, що ці та інші справи – лише найяскравіші свідчення масштабної і тривожної тенденції. Адже Україна незалежна демократична держава, де цінують свободу слова й безпеку громадян, зокрема тих, хто бореться за правду. І в такій країні журналістів не повинні утискати, нападати на них та вбивати.

Водночас справи проти виконавців та замовників таких злочинів повинні розслідуватися.

“Ми, що нижче підписались, вимагаємо від української влади забезпечити прозоре розслідування цих справ, встановити та назвати замовників убивств. Ми також закликаємо захищати діяльність журналістів, виконати вимоги Комітету міністрів Ради Європи, які передбачають налагодження неупередженої та ефективної роботи правоохоронних органів і судової системи, та вживати системних заходів, необхідних для захисту права громадян на достовірну та неупереджену інформацію”, – вказано в заяві.

Під заявою підписалися:

  • Премія імені Георгія Гонгадзе;
  • Виконавча Рада Українського ПЕН;
  • Центр прав людини ZMINA;
  • ГО “Детектор медіа”;
  • ГО “Інститут масової інформації”;
  • Центр громадянських свобод;
  • Українська Гельсінська спілка з прав людини;
  • Харківська правозахисна група;
  • ГО “Платформа прав людини”;
  • Amnesty International Ukraine;
  • ГО “Львівський Медіафорум”.

Читайте також:
Георгію Гонгадзе – 50. Невідомі карпатські пригоди Героя в спогадах його вихованців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна