Вбивство Гонгадзе: Верховний Суд залишив у силі довічне покарання Пукачу

 

Верховний Cуд залишив без задоволення скарги на засудження Олексія Пукача до довічного позбавлення волі за умисне вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Таке рішення суд ухвалив під час засідання у п’ятницю, 2 липня, передає “Судовий репортер”.

Касаційну скаргу слухали з 2016 року.

Засуджений Пукач провину визнав частково, пояснивши, що як начальник Департаменту зовнішнього спостереження МВС проводив оперативні заходи щодо Гонгадзе, який нібито співпрацював з іноземними спецслужбами.

Однак стверджував, що умислу на вбивство не мав і смерть настала через необережні дії його підлеглого і співучасника Поповича. Він просив замінити йому довічне на 15 років позбавлення волі, які він за “законом Савченко”, вже відбув.

За матеріалами справи, Гонгадзе сів у машину до своїх убивць, думаючи, що це таксі. Четверо співробітників поліції, у числі яких був Пукач, вночі вивезли журналіста в ліс, де задушили. Тіло скинули в яму і підпалили, а потім закидали землею. Голову відокремили і заховали окремо. Пізніше затриманий Пукач показав її місцезнаходження.

Захист також говорив про неповноту судового розгляду, зокрема, що не допитали інших можливих співучасників – експрезидента України Леоніда Кучму і колишнього спікера парламенту Володимира Литвина та ін. У вироку не враховані так звані “плівки Мельниченка” як здобуті у незаконний спосіб.

Верховний суд ці доводи не прийняв. На етапі досудового слідства захисники Пукача про допит цих осіб не клопотали. Касаційна інстанція перевіряє правильність застосування судами нижчого рівня норм права і позбавлена можливості з’ясовувати обставини.

Крім того, у скарзі Пукач зазначав, що не переховувався і йому не було відомо про справу, тому строк давності закінчився ще у 2010 році. Хоча згодом у судових засіданнях говорив, що знав про кримінальну справу, однак не хотів бути притягнутим до відповідальності. Тому суд вирішив, що переховування було і строки давності не зійшли.

Читайте також:
Засуджений за вбивство Гонгадзе Пукач просить суд замінити йому довічне на 15 років тюрми

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох експрацівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років. Крім того, у січні 2013 року суд засудив до довічного ув’язнення колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста.

Похорон убитого журналіста відбувся 22 березня 2016 року в Києві. Замовники вбивства досі не встановлені.

Наприкінці листопада 2000 року керівник “Соціалістичної партії України” Олександр Мороз заявив у парламенті, що має аудіозаписи, які вказують на причетність найвищого керівництва України до вбивства Гонгадзе, у тому числі чинного президента Леоніда Кучми. Ці записи зробив працівник служби охорони президента Кучми, майор Микола Мельниченко (нині підозрюваний у держзраді на користь РФ).

Кучма відкидає звинувачення на свою адресу.

Читайте також:
“Злодій! Хто вбив Гонгадзе?” У Дніпрі невідомі спаплюжили барельєф Кучми

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна