Відкоркувала пляшку для Путіна: ексдиректорку заводу “Масандра” підозрюють в розграбуванні цінностей

 

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя підозрює колишню “генеральну директорку” винзаводу “Масандра” Яніну Павленко в розграбуванні національних цінностей на території тимчасово окупованого Криму.

Як повідомляє прокуратура АР Крим та м. Севастополя, ексгендиректорці захопленого окупантами винзаводу повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.

Національне виробничо-аграрне об’єднання “Масандра” – одне з найбільших підприємств України і Європи з вирощування винограду та виробництва високоякісних марочних вин. Після окупації півострова Російською Федерацією, у 2014 році, майно винзаводу було незаконно захоплено окупантами та передано у федеральну власність – управлінню справами президента РФ.

Наприкінці лютого 2015 року Павленко незаконно була призначена на посаду генерального директора винзаводу. У вересні того ж року, коли “Масандру” відвідували російський президент Володимир Путін та колишній прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі, підозрювана самовільно вилучила з колекції та відкоркувала одну з найцінніших пляшок енотеки – “Херес-де-ла-Фронтера” врожаю 1775 року. Як вважається, це колекційне вино у Крим привіз засновник “Масандри” граф Михайло Воронцов.

Вартість однієї такої пляшки вина становить понад 100 тисяч доларів США та відповідно до законодавства України є національним надбанням і має значну історичну, наукову й національну цінність для держави.

Таким чином, “гендиректорка” “Масандри” підозрюється у вчиненні воєнного злочину, що полягає у розграбуванні національних цінностей на окупованій території Криму.

У прокуратурі нагадали, що в січні 2016 року вказаній громадянці України повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Читайте також:
Винзавод “Масандра” в окупованому Криму за $73 млн купив “касир Путіна”

Україна ініціює нові санкції проти РФ через приватизацію “Масандри”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна