Україна ініціює нові санкції проти РФ через приватизацію “Масандри”

 

Україна буде ініціювати введення нових міжнародних санкцій проти Російської Федерації через присвоєння та продаж винзаводу “Масандра” в окупованому Криму. Також Київ буде вводити національні санкції.

Про це у вівторок, 15 грудня, повідомила пресслужба Міністерства реінтеграції.

За словами віце-прем’єр-міністра, міністра реінтеграції Олексія Рєзнікова, Україна вживатиме заходів до осіб, які причетні до незаконного аукціону:

  • ініціюватиме національні санкції;
  • ініціюватиме судове переслідування, в т. числі. в міжнародних судах;
  • звертатиметься до міжнародних партнерів про внесення винних у санкційні списки і посилення санкцій.

“Всі наявні у відкритих джерелах документи (протоколи, заявки, біографії керівництва так званого міністерства в Криму, яке організувало це і т. д.) вже у нас. Санкційний пакет вже готується”, – заявив Рєзніков.

Як інформувала “Новинарня“, 14 грудня стало відомо, що в окупованому Криму продали винзавод “Масандра” майже за 73 млн доларів. Придбала завод дочірня компанія банку “Росія”.

Всередині листопада 2020 року стало відомо, що так зване “міністерство майнових і земельних відносин Криму” продає винзавод “Масандра”. Нині 100% акцій АТ – у Мінмайна Криму. Крок аукціону становить 26,5 млн рублів (0,5% початкової ціни продажу).

Довідково про завод:
Національне виробничо-аграрне об’єднання “Масандра” — виноградо-виноробний комбінат харчової промисловості в смт Масандра на Південному березі Криму.
Колекція вин Масандри (близько один мільйон пляшок) — одна з найбільших у світі і занесена в 1998 до Книги рекордів Гіннеса.
“Масандра” — одне з найбільших підприємств України (до окупації) та Європи з вирощування винограду та виробництва високоякісних марочних вин.

Довідково про ситуацію після окупації:
У травні 2017 року на підприємство “Масандра”, яке розташоване в Криму, були накладені санкції України. Однак під них потрапила і “Масандра”, яка перереєструвалася на материковій частині України.

Після окупації Криму Росією український держконцерн “Масандра” був оголошений власністю Управління справами президента РФ.
На материковій Україні продовжує діяти держконцерн “Національне виробничо-аграрне об’єднання “Масандра”, власником якого є Господарсько-фінансовий департамент секретаріату Кабміну України.

Нагадаємо, що на початку 2016 року Генпрокуратура України порушила кримінальну справу проти керівника підприємства “Масандра” Яніни Павленко. Причина – відкриття колекційної пляшки вина Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 року, вартість якої оцінюється в 100 тисяч доларів.
Її відкрили під час відвідання анексованого Криму колишнім прем’єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі, якого запросив президент Росії Володимир Путін.

Додамо, що в березні 2014 року Росія “націоналізувала” в Криму близько 480 підприємств та організацій. Україна подала позови до міжнародних судів з вимогою фінансової і майнової компенсації.

Читайте також:
У центрі Севастополя російські окупанти вивісили новорічне привітання з Леніним і Сталіним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна