Винзавод “Масандра” в окупованому Криму за $73 млн купив “касир Путіна”

 

У понеділок, 14 грудня, в окупованому Криму продали найбільший винзавод на півострові “Масандра”.

Про це повідомляє “Крим.Реалії”.

“Масандру” викупило ТОВ “Південний проєкт”. На аукціоні стартова ціна склала 5,3 млрд рублів, зрештою винзавод продали за 5,327 млрд рублів або майже за 73 млн доларів.

Нагадаємо, заявки на купівлю кримського винзаводу “Масандра” подавали дві російські компанії – ТОВ “Південний проєкт” і ТОВ “Естейт груп”.

Згідно з даними з відкритих джерел, ТОВ “Південний проєкт” зареєстровано в російському Санкт-Петербурзі і на 99,9% належить АТ “Акціонерний банк “Росія”. У грудні 2017 року ця компанія купила завод шампанських вин “Новий Світ” у Судаку за 1,5 млрд рублів.

Основним акціонером і колишнім головою ради директорів банку “Росія” є Юрій Ковальчук, якого ЗМІ називають “касиром Путіна”. Після анексії Криму Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Ковальчука. Банк “Росія” наразі працює на півострові, він теж перебуває під санкціями.

Раніше віцепрем’єр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомляв, що стосовно осіб, які причетні до продажу винзаводу “Масандра”, а також щодо майбутніх покупців підприємства, будуть запроваджені як українські, так і міжнародні санкції.

Як інформувала “Новинарня“, в середині листопада 2020 року стало відомо, що так зване “міністерство майнових і земельних відносин Криму” продає винзавод “Масандра”. Нині 100% акцій АТ – у Мінмайна Криму. Крок аукціону становить 26,5 млн рублів (0,5% початкової ціни продажу).

Довідково про завод:
Національне виробничо-аграрне об’єднання “Масандра” — виноградо-виноробний комбінат харчової промисловості в смт Масандра на Південному березі Криму.
Колекція вин Масандри (близько один мільйон пляшок) — одна з найбільших у світі і занесена в 1998 до Книги рекордів Гіннеса.
“Масандра” — одне з найбільших підприємств України (до окупації) та Європи з вирощування винограду та виробництва високоякісних марочних вин.

Довідково про ситуацію після окупації:
У травні 2017 року на підприємство “Масандра”, яке розташоване в Криму, були накладені санкції України. Однак під них потрапила і “Масандра”, яка перереєструвалася на материковій частині України.

Після окупації Криму Росією український держконцерн “Масандра” був оголошений власністю Управління справами президента РФ.
На материковій Україні продовжує діяти держконцерн “Національне виробничо-аграрне об’єднання “Масандра”, власником якого є Господарсько-фінансовий департамент секретаріату Кабміну України.

Нагадаємо, що на початку 2016 року Генпрокуратура України порушила кримінальну справу проти керівника підприємства “Масандра” Яніни Павленко. Причина – відкриття колекційної пляшки вина Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 року, вартість якої оцінюється в 100 тисяч доларів.
Її відкрили під час відвідання анексованого Криму колишнім прем’єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі, якого запросив президент Росії Володимир Путін.

Додамо, що в березні 2014 року Росія “націоналізувала” в Криму близько 480 підприємств та організацій. Україна подала позови до міжнародних судів з вимогою фінансової і майнової компенсації.

Читайте також:
У центрі Севастополя російські окупанти вивісили новорічне привітання з Леніним і Сталіним

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна