Дві російські компанії хочуть купити кримський винзавод “Масандра”, Україна обіцяє санкції

 

Дві російські компанії – ТОВ “Південний проєкт” і ТОВ “Естейт груп” – подали заявки на купівлю кримського винзаводу “Масандра”.

Інформація про це розміщена на російському офіційному сайті з проведення торгів, передає видання “Крим.Реалії”.

Згідно з даними з відкритих джерел, ТОВ “Південний проєкт” зареєстровано в російському Санкт-Петербурзі і на 99,9% належить АТ “Акціонерний банк “Росія”. У грудні 2017 року ця компанія купила завод шампанських вин “Новий Світ” у Судаку за 1,5 млрд рублів.

Основним акціонером і колишнім головою ради директорів банку “Росія” є Юрій Ковальчук, якого ЗМІ називають “касиром Путіна”. Після анексії Криму Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Ковальчука. Банк “Росія” наразі працює на півострові, він теж перебуває під санкціями.

Друга компанія – ТОВ “Естейт Груп” зареєстрована в Москві зі статутним капіталом у 10 тисяч рублів. Її основний вид діяльності – “Консультування з питань комерційної діяльності та управління”.

Прийом заявок на купівлю “Масандри” завершився 8 грудня. Проведення аукціону призначено на 14 грудня.

Додамо, що віцепрем’єр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомляв раніше, що стосовно осіб, які причетні до продажу винзаводу “Масандра”, а також щодо майбутніх покупців підприємства, будуть запроваджені як українські, так і міжнародні санкції.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з продажем цього кримського винзаводу.

Як інформувала “Новинарня“, всередині листопада 2020 року стало відомо, що так зване “міністерство майнових і земельних відносин Криму” продає винзавод “Масандра”. Нині 100% акцій АТ – у Мінмайна Криму. Крок аукціону становить 26,5 млн рублів (0,5% початкової ціни продажу).

Довідково про завод:
Національне виробничо-аграрне об’єднання “Масандра” — виноградо-виноробний комбінат харчової промисловості в смт Масандра на Південному березі Криму.
Колекція вин Масандри (близько 1 млн пляшок) — одна з найбільших у світі і занесена в 1998 до Книги рекордів Гіннеса.
“Масандра” — одне з найбільших підприємств України (до окупації) та Європи з вирощування винограду та виробництва високоякісних марочних вин.

Довідково про ситуацію після окупації:
У травні 2017 року на підприємство “Масандра”, яке знаходиться в Криму, були накладені санкції України. Однак під них потрапила і “Масандра”, яка перереєструвалася на материковій частині України.

Після окупації Криму Росією український держконцерн “Масандра” був оголошений власністю Управління справами президента РФ.
На материковій Україні продовжує діяти держконцерн “Національне виробничо-аграрне об’єднання “Масандра”, власником якого є Господарсько-фінансовий департамент секретаріату Кабміну України.

Нагадаємо, що на початку 2016 року Генпрокуратура України порушила кримінальну справу проти керівника підприємства “Масандра” Яніни Павленко. Причина – відкриття колекційної пляшки вина Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 року, вартість якої оцінюється в 100 тисяч доларів.
Її відкрили під час відвідання анексованого Криму колишнім прем’єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі, якого запросив президент Росії Володимир Путін.

Додамо, що в березні 2014 року Росія “націоналізувала” в Криму близько 480 підприємств та організацій. Україна подала позови до міжнародних судів з вимогою фінансової і майнової компенсації.

Читайте також:
Окупанти прокладають водогін для Севастополя через виноградники

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна