Ціна на газ у Європі б’є рекорди, це зачіпає й Україну

 

Ціна жовтневого ф’ючерсу на природний газ за індексом голландського TTF перевищила 960 дол. за тисячу кубометрів, це історичний рекорд.

Про це свідчать дані торгів, передає УНІАН 15 вересня.

Серед основних причин рекордного зростання ціни – низькі запаси газу в сховищах через холодну зиму і слабкі темпи закачування, викликані дефіцитом пропозиції.

Місячний аукціон пройде на майданчику Regional Booking Platform 20 вересня.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що через дії Росії, яка не поспішає нарощувати обсяги поставок газу в Європу, ціни на газ в Україні, як і в Європі, знаходяться на абсолютному історичному максимумі та вже перевищили 20 тис. грн за тисячу кубометрів.

Комунальне підприємство “Київтеплоенерго” попередило, що тарифи на тепло і гарячу воду для жителів столиці через підвищення цін на газ цієї осені можуть зрости на 40%.

Варто зазначити, що з початку року середня ціна контракту “на день вперед” на TTF становила $344 за тисячу кубометрів.
У серпні середнє значення контракту “на день вперед” на TTF становило $533.
1 вересня ціна газу жовтневого ф’ючерсу на європейській біржі досягла нової рекордної позначки в 650 дол. за тисячу кубометрів, а вранці 13 вересня ф’ючерс на газ торгувався по $727 за тисячу кубометрів.
14-25 вересня ціна на газ в Європі побила чергові історичні рекорди.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна