У водолазній школі ВМСУ в Одесі відбувся перший випуск за спеціальністю “інструктор-водолаз”

 

На базі Водолазної школи Військово-Морських сил ЗСУ в Одесі відбувся перший випуск курсантів, які проходили 8-тижневий курс фахової водолазної підготовки середнього рівня за спеціальністю “інструктор-водолаз”.

Як повідомив АрміяInform начальник школи капітан 1-го рангу Сергій Титаренко, навчальна програма була максимально насичена практичними заняттями та спрямована на поглиблення знань та навичок військових водолазів. Зокрема, учасники курсу відпрацювали водолазні спуски в різних умовах на глибинах до 30 метрів, у відкритому морі й навіть вночі.

За словами Титаренка, під час навчання вперше з 2014 року використовували новітню водолазну техніку, серед якої мобільна водолазна станція зі шланговим водолазним спорядженням SuperLite 27, мобільна водолазна станція з універсальним водолазним спорядженням Divator DP 1, спеціальне водолазне спорядження замкнутого циклу дихання Caimano MK4 CDV.

“Пройти цей курс мали змогу лише ті водолази, які набули необхідного досвіду під час своєї служби і мають не менше 90 годин практики. Під час практичних занять вони навчалися працювати із сучасним водолазним спорядженням, відпрацьовували нові види водолазних робіт — водолазний пошук різними способами, водолазне обстеження із застосуванням відеофіксації, суднопідйомні роботи із застосуванням м’яких суднопідйомних понтонів, роботи із застосуванням ручного та гідравлічного інструменту, роботи з водоструменевим обладнанням, електрозварювальні та різальні роботи на затоплених об’єктах”, – пояснив начальник школи.

Крім вміння працювати під водою, під час занять особливу увагу приділяли керуванню спусками на глибині до 20 метрів.

“Не варто забувати, що інструктори мають здійснювати медичне забезпечення спусків, тому курсанти працювали з таблицями лікувальної рекомпресії, відпрацьовували надання допомоги аварійному водолазу, здійснювали реанімацію постраждалого за допомогою водолазної барокамери. До слова, прийняття рішення на лікування — це завдання саме інструктора-водолаза”, – додав офіцер.

У навчальній програмі окремою дисципліною була охорона праці, і на кваліфікаційний іспит запросили представників управління державного технічного нагляду ЗС України.

Серед тих, хто здобув спеціальність інструктора-водолаза – старшина команди морського водолазного судна “Почаїв”, головний корабельний старшина Анатолій Ситняк.

Він розповів, що вже три роки займається водолазною справою, за цей час здійснював спуски в умовах відкритого моря на глибині 20 метрів, а в барокамері — на 60 метрів. Загалом за плечима військового — 110 годин під водою. Наявність такого досвіду дозволила Анатолію пройти курс фахової водолазної підготовки середнього рівня.

“Найважче під час навчання було працювати з водолазним спорядження із закритою схемою дихання. Для цього потрібні певні навики та відповідна підготовка, — поділився враженнями Анатолій Ситняк. — А ще особисто для мене отримання кваліфікації “інструктор-водолаз” є надзвичайно важливою подією, адже тепер на нашому судні ми нарешті зможемо працювати автономно, незалежно від інших підрозділів, виставляти свої водолазні станції та пости й виконувати роботу за призначенням”.

Фото: АрміяInform

Як відомо, морське водолазне судно “Почаїв” — єдине у Військово-Морських силах ЗСУ, яке може забезпечити проведення водолазних спусків на глибині до 60 метрів і спеціальних водолазних робіт у відкритому морі.
У зоні відповідальності ВМСУ військові моряки здійснюють огляд і ремонт підводної частини кораблів і суден, роботи з пошуку та підйому затонулих об’єктів і знешкодження вибухонебезпечних предметів. Окрім того, екіпаж виконує рятувальні й інші роботи, пов’язані з діями водолазів.
На борту судна для їхньої реабілітації функціонує барокамера.
До цього часу серед членів екіпажу не було військових із кваліфікацією “інструктор-водолаз”, тому доводилося співпрацювати з іншими підрозділами.

Читайте також:
Уперше за історію ЗСУ жінка-військовослужбовець здобула водолазну кваліфікацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна