Рада не проголосувала за звернення до США щодо статусу основного союзника поза НАТО

 

Верховна Рада України не звертатиметься до Сполучених Штатів Америки за наданням статусу основного союзника поза НАТО.

Під час голосування в сесійній залі звернення підтримали тільки 24 народних депутата. Один голос було подано “проти”, ще 163 нардепи утрималися.

Проєкт звернення не підтримав і комітет Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва.

У документі зазначається, що перебування України у “сірій зоні” міжнародної безпеки, порушення Російською Федерацією чинних безпекових міжнародних законодавчих актів загрожуватимуть кожному європейцеві, а, враховуючи ядерний шантаж керівництва РФ – і всьому світу.

“Важливою складовою відповіді на такий глобальний виклик може бути поглиблення двостороннього партнерства між Україною та США. У міжнародній політиці існує досвід такого партнерства – Основний союзник США поза НАТО. Цей статус надано як державам, які перебувають у стані миру, таким, як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, так і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій, як Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль”, – йдеться у зверненні.

Також відзначається, що станом на сьогодні спостерігається погіршення безпекової ситуації на сході України шляхом нарощування військової присутності Росії біля кордонів України і в тимчасово окупованому українському Криму, а також провокації Росії на тимчасово окупованій частині сходу України.

Автором проєкту є народний депутат від фракції “Європейська солідарність” Олексій Гончаренко.

Раніше посол України у США Оксана Маркарова застерегла депутатів Верховної ради у зв’язку з їхнім наміром просити Конгрес США про надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО.
“MNNA – статус для країн, які не планують/не можуть в силу політичних чи географічних причин вступити в НАТО. Це точно не про нас”, – наголосила посол.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина також  вважала недоречною і несвоєчасною ініціативу депутатів просити Конгрес США про надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA).
Нагадаємо, що спікер Ради Дмитро Разумков підписав розпорядження про скликання позачергового пленарного засідання 8 вересня для прийняття звернення щодо надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО.

Читайте також:
Стефанішина: Рада нацбезпеки готує рішення про ключові заходи на шляху України до НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна