Посол Маркарова застерегла Раду від наміру просити США про статус основного союзника поза НАТО

 

Посол України у США Оксана Маркарова застерегла депутатів Верховної Ради через їхній  намір просити Конгрес США про надання Україні двостороннього статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО (MNNA).

Відповідну заяву вона опублікувала на сторінці у ФБ у вівторок, 7 вересня.

Маркарова закликала депутатів звернути увагу, що Україна вже визначилася, що її метою є членство в НАТО, і що це єдине системне й інституційне вирішення для безпеки країни, і воно закріплене у Конституції.

“MNNA – статус для країн, які не планують/не можуть в силу політичних чи географічних причин вступити в НАТО. Це точно не про нас”, – наголосила посол.

Маркарова зауважила, що Україна вже має статус Партнера з розширеними можливостями (EOP) НАТО, і він надає великі можливості для посиленої співпраці з Альянсом, покращення взаємосумісності і розбудови спроможності сил.

“Підтримка Парламенту якраз дуже потрібна в просуванні реформ і голосуванні за закони, які Україні потрібно здійснити для активного просування вперед до НАТО, і тут, я думаю, Ольга Стефанішина (віцепрем’єрка з питань європейської і євроатлантичної інтеграції. – ЄП) і Міноборони можуть детально поінформувати про те, що нам потрібно зробити і з річного плану з НАТО, і з програми ЕОР”, – зазначила Оксана Маркарова.

Що стосується співпраці із США, додала вона, Штати і зараз активно допомагають Україні, у тому числі коштами й оборонною зброєю.

“Під час візиту президента Зеленського ми тільки що підписали дуже сильну Рамкову Угоди між Міністерством оборони України та Пентагоном щодо стратегічних основ оборонного партнерства, яка є стартом для виходу нашого оборонного партнерства на новий рівень і відкриває двері до конкретних великих проєктів, над якими МО і МЗС вже розпочали роботу. І саме такого типу двосторонніми угодами укладаються стратегічні партнерства з США – як членів НАТО, так і інших”, – зазначила посол.

Нагадаємо, що спікер Ради Дмитро Разумков підписав розпорядження про скликання позачергового пленарного засідання 8 вересня для прийняття звернення щодо надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО.

Читайте також:
Стефанішина: Рада нацбезпеки готує рішення про ключові заходи на шляху України до НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна