У ХХ столітті комуністи заморили голодом 15,5 млн українців, – форум “Масові голодомори”

 

Лише у 1932-1933 роках комуністичний режим заморив голодом 10,5 млн українців. Такі дані навів президент Міжнародного конгресу криміналістів, академік Національної академії правових наук України Валерій Шепітько під час міжнародного форуму “Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо”, що відбувся в Києві у вівторок, 7 вересня.

“За результатами проведених комплексних судових експертиз було встановлено, що в 1932-1933 роках з метою ліквідації національно-визвольного руху, знищення української нації як такої та недопущення відновлення Української держави комуністичний тоталітарний режим вчинив особливо тяжкий злочин – геноцид українців – і знищив 10 мільйонів 500 тисяч українців, з них 4 мільйони дітей”, – сказав Шепітько, якого цитує “Укрінформ“.

Академік підкреслив, що Голодомор 1932-33 став фактично ціною, яку сплатив український народ за свою свободу, за прагнення людей до волі. Це була реакція тоталітарного комуністичного режиму на відновлення української державності, на український національний рух.

“У 1930 році в Україні відбулося понад 4 тисячі масових виступів, в яких, за оцінками окремих дослідників, взяли участь 1,2 млн осіб. При цьому штучний голод ставав зброєю масового біологічного знищення людей”, – зазначив Шепітько.

Він зауважив, що під дію Кримінального кодексу України підпадають злочини, вчинені проти української нації за межами України, і вони не мають строків давності відповідно до конвенцій ООН.

“Тоталітарні країни зазвичай заперечують вчинення злочину геноциду, а країни-правонаступники в разі визнання цих злочинів значно занижують чисельність жертв. Не є винятком Російська Федерація як правонаступниця Радянського Союзу, яка не визнає вчинений комуністичним тоталітарним режимом геноцид української нації”, – сказав науковець.

Крім того, за висновками науковців, від голоду померли ще 3,5 млн українців – у 1921-23 рр., 1,5 млн – у 1946-47 рр.

Разом у ХХ столітті – майже 15,5 млн душ.

Фото: Укрінформ

Міжнародний форум “Масові штучні голоди: пам’ятаємо, вшановуємо” відбувся 7 вересня в Будинку профспілок, що на Майдані Незалежності в Києві. Мета форуму – вшанувати пам’ять українців, знищених голодом у ХХ ст., актуалізувати обговорення в українському суспільстві та міжнародній спільноті теми Голодомору-геноциду 1932–1933 рр., масових штучних голодів 1921–1923 рр. та 1946–1947 рр.; об’єднати суспільство задля поширення правди про злочини, вчинені комуністичним тоталітарним режимом.
У форумі взяли участь третій президент України Віктор Ющенко, глава ПЦУ митрополит Київський та всієї України Епіфаній, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, представники уряду, міжнародних, громадських організацій, наукової спільноти, лідери суспільної думки України та ін.

Під час форуму відбулися дві панельні дискусії: “Голодомор-геноцид та масові штучні голоди 1921-1923 рр., 1946-1947 рр. як найбільші злочини комуністичного тоталітарного режиму: наукові дослідження” та “Голодомор-геноцид та масові штучні голоди 1921–1923 рр., 1946–1947 рр. як найбільші злочини комуністичного тоталітарного режиму: суспільні конотації”.

Також під час форуму були презентовані нові видання: “Геноцид українців 1932–1933 за матеріалами досудових розслідувань”, що містить укази та розпорядження президентів України щодо вшанування пам’яті українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932–1933 рр.; збірник матеріалів і документів “Чорні дошки” України. Чернігівська область”; навчальний посібник для вчителів “Голодомор 1932–1933 років – геноцид української нації”.

Реекспозиція в Музеї Голодомору. Фото: ФБ Андрій Ковальов

Цього ж дня відбулося відкриття реекспозиції Музей Голодомору – геноциду українського народу. Гості закладу тепер можуть побачити анімаційний фільм, який пояснює, що таке Голодомор, на стінах залу у форматі 360 градусів.
Як повідомили в музеї, реекспозиція стала можлива завдяки фінансовій підтримці благодійного фонду Олександра Петровського “Солідарність”.

Читайте також:
Історик Володимир Сергійчук: Добиваюся того, щоб було визнано реальну цифру втрат від Голодомору

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна