У Гвінеї військові скинули президента, що “обнулив” свої терміни на посаді

 

У неділю, 5 вересня, військові спецназівці в Гвінеї оголосили про повалення 83-річного президента країни Альфи Конде і розпуск уряду.

Як передає ВВС, армійці заявили, що глава держави перебуває “у надійному місці”.

Вони ввели в державі комендантську годину, закрили кордони і вимагають від членів уряду провести надзвичайні збори у понеділок, 6 вересня.

Вчора в районі президентської резиденції в столиці Гвінеї Конакрі було чути інтенсивну стрілянину. Потім військові перекрили стратегічний міст.

У центрі міста  мешканцям наказали не виходити з будинків, а порожні вулиці патрулювали солдати.

Військові оголосили по державному телебаченню, що президента Альфа Конде заарештували, а уряд розпустили.

Президент Гвінеї Альфа Конде. Фото: AFP

В оточенні кількох солдатів із промовою про повалення президента виступив лідер повстанців підполковник Мамаду Думбуя.

“Гвінея прекрасна. Досить нам ґвалтувати Гвінею, просто займімося з нею коханням”, – сказав у телезверненні підполковник Думбуя.

У соціальних мережах з’явилися відео та фотографії, на яких Альфа Конде неохайний та босоніж, оточений військовими зі зброєю і в повному спорядженні.

Фото: EPA

Конде не керує їхніми діями, а сидить мовчки з відстороненим виглядом.

У пресслужбі міністерства оборони Гвінеї напередодні заявили, що спробу перевороту начебто припинили, але президент Конде на публіці так і не з’явився.

Переворот в Гвінеї засудив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

“Я особисто пильно стежу за розвитком подій в Гвінеї. Рішуче засуджую будь-яке захоплення влади силою зброї і закликаю негайно звільнити президента Альфу Конде”, – написав він у твіттері.

Засудив переворот і Африканський союз.

Його голова та президент Демократичної республіки Конго Фелікс Чіседекі та глава комісії Африканського союзу Муса Факі Махамат закликали негайно звільнити президента Конде і запропонували терміново провести засідання Ради миру і безпеки Африканського союзу, на якому 55 країн спробували би вирішити, які заходи їм запровадити щодо ситуації в Гвінеї.

Водночас нігерійська кореспондентка BBC Маені Джонс передає, що частина опозиціонерів вийшли на вулиці столиці Гвінеї, щоби святкувати відсторонення від влади президента.

За останній рік це четверта спроба військового перевороту в Західній Африці.

Як відомо, більшу частину життя Альфа Конде був опозиціонером і боровся з авторитарними керівниками цієї західноафриканської країни, яку є однією з найбідніших в світі.

Під час цієї боротьби він в 1990-х роках брав участь в президентських виборах, потім сидів у в’язниці, але був помилуваний президентом Лансаною Конте.

У 2010 році, після смерті Конте і військового перевороту, Конде переміг у другому турі президентських виборів, ставши першим демократично обраним лідером Гвінеї. В 2015 році його ще раз обрали на цей пост.

Але потім Конде, як стверджують його супротивники, сам почав упроваджувати авторитаризм.

Перед виборами 2020 року Альфа Конде протиснув нову конституцію, що дозволяла йому обійти обмеження щодо двох термінів на посаді президента.

Далі Конде переобрали вже на третій термін, а опозиція звинуватила його з соратниками у масштабних фальсифікаціях результатів голосування. Через протести і сутички з поліцією загинули десятки людей.

Після виборів влада на чолі з Конде заарештували декількох провідних опозиціонерів, звинувативши їх в організації заворушень.

А ще під час першого терміну Конде в 2013 році близько 20 людей загинули під час придушення протестів опозиції, яка вважала, що Конде з прихильниками сфальсифікували результати парламентських виборів.

У Західній Африці є три країни під назвою “Гвінея” – просто Гвінея, Гвінея-Бісау та Екваторіальна Гвінея. Згадані події відбуваються у першій із цих держав.

Читайте також:
Довічний Путін: Держдума РФ обнулила кількість президентських термінів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна