У Батурині презентують факсимільне видання Мазепинського Євангелія

 

Національний заповідник “Гетьманська столиця” в Батурині заанонсував презентацію в Батурині факсимільного видання так званого “Мазепинського Євангелія” початку XVIII століття.

Про це повідомила ФБ-сторінка Батуринського заповдіника.

“Мазепинське Євангеліє є унікальним виданням і належить до національної історичної спадщини. Надруковано у січні 1708 року в місті Алеппо (нині – Сирія – “Н”) коштом гетьмана України Івана Мазепи і містить присвяту гетьману-меценату, написану Антіохійським патріархом Афанасієм ІІІ. Книга відкриває раніше практично не відому сторінку з життя Івана Мазепи і розуміння ним важливості зв’язків з Близьким Сходом”, – розповіли в музейній установі.

Київський примірник Мазепинського Євангелія довгі роки вважався втраченим. Його знайшов у фондах Національної бібліотеки імені В. Вернадського український політик та дипломат Ігор Осташ, нині – посол у Лівані.

У співпраці з бібліотекою та Фондом пам’яті митрополита Володимира було виготовлено факсимільне видання Мазепинського Євангелія.

Презентувати Мазепинське Євангеліє в Батурині буде особисто Надзвичайний та Повноважний Посол України у Ліванській Республіці Ігор Осташ та митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр Драбинко.

Подія запланована на 11-ту годину 6 вересня в палаці гетьмана Розумовського.

Читайте також:
Станові козаки, яких забули: про що розповідає шостий музей Батурина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна