Паралімпіада-2020: Україна після протесту здобула ще по одному “золоту” й “сріблу”

 

Збірна України здобула ще по одному “золоту” та “сріблу” на Паралімпіаді-2020 у Токіо після протесту за підсумками змагань у штовханні ядра.

Спершу українці Максим Коваль та Олександр Яровий посіли у змаганнях друге й третє місце відповідно, а золоту медаль отримав малайзієць Мухаммад Зіяд Золкефлі, повідомляє Суспільне.

Однак представники української збірної звернули увагу організаторів змагань на те, що малайзієць та ще два легкоатлети прибули із запізненням у кімнату очікування перед початком змагань, і подали протести щодо результату Зіяда.

У підсумку результати Зіяда, а також ще двох легкоатлетів – еквадорця Хорді Патрісіо Конго Вілалби та австралійця Тодда Ходжетса – анулювали, записавши у протоколі, що вони не стартували.

У фінальному протоколі зі штовхання ядра зарахували результати п’ятьох спортсменів. Зокрема,  українців Коваля (“золото”) та Ярового (“срібло”).

Повідомляється, що Коваль ще й став володарем світового паралімпійського рекорду, штовхнувши ядро на 17.34 метра.

Водночас команди Малайзії, Австралії та Еквадору подали зустрічний протест, який буде розглянуто вже вранці за токійським часом (1 вересня). Про це повідомив міністр молоді та спорту Малайзії, обурившись, що у спортсмена його країни “вкрали золото і світовий рекорд”.

За весь час виступів на Паралімпіаді Малайзія здобула чотири золоті медалі. Якби Зіяд виграв “золото”, він би завоював п’яте чемпіонство в історії країни та став би першим дворазовим чемпіоном Паралімпійських ігор. Усе це Зіяд Золкефлі, найдальший поштовх якого цього дня сягнув 17.94 метра, міг зробити в День Незалежності Малайзії – 31 серпня.

Тож коли стало відомо про анулювання його результату, малайзійські шанувальники спортсмена в соцмережах почали активно звинувачувати Україну та Міжнародний паралімпійський комітет у несправедливому рішенні.

Станом на вечір 31 серпня за київським часом, збірна України виборола на Паралімпійських Іграх-2020 загалом 67 медалей (15 золотих, 33 срібні й 19 бронзових) і посідає п’яте місце в загальному заліку.

Паралімпійські ігри в Токіо триватимуть до 5 вересня.

Довідка:
Максим Коваль – 24-річний спортсмен, який представляє Черкаську область. Він – чемпіон світу 2019 року, чемпіон Європи 2018 року в класі F20 (атлети з порушенням інтелектуального розвитку).

Олександр Яровий – 22-річний спортсмен, який представляє Полтавську область. Він – чемпіон Європи 2021 року в класі F20.

Читайте також:
Український плавець Максим Крипак із рекордом світу здобув “золото” на Паралімпіаді в Токіо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна