Рада на вимогу Зеленського підтримала Великий Герб у першому читанні: хто як голосував

 

Верховна Рада на позачерговому засіданні в День Незалежності 24 серпня підтримала проєкт президентського закону про Великий Державний герб у першому читанні.

Як передає “Новинарня“, “за” проголосували 257 народних депутатів.

Окреме позачергове засідання ВР цього святкового дня, скликане на вимогу президента, почалося о 14:20 (після спеціального урочистого засідання з нагоди 30-річчя Незалежності). У порядку денному було єдине питання – проєкт Закону “Про великий Державний Герб України” №5712.

Володимир Зеленський, який прийшов до Ради, заявив, що Україна точно заслуговує на ще один символ, яким може стати великий Державний Герб.

Він додав, що відповідний законопроєкт мав би представляти перший президент України Леонід Кравчук. “Це його ідея, його мрія… Нехай буде здоровим”, – сказав Зеленський, і присутні в сесійній залі зааплодували на підтримку хворого Кравчука, який не прийшов на парад на Майдан.

“На мою думку, дуже важливо не лише відзначати появу державності, але і об’єднуватися для її збереження. Нашу велику українську сім’ю єднає родина державних символів України. Це три брати – Державний Прапор України, Державний Герб і Державний Гімн. Вони пов’язані статтями Конституції України, і пов’язані на рівні національної підсвідомості”, – зазначив глава держави.

Фракція “Європейська солідарність” вийшла до трибуни та вустами Миколи Княжицького заявила, що не братиме участі в голосуванні. Адже існуючий герб – Тризуб – самодостатній, а запис у Конституції щодо потреби мати Великий Герб – наслідок компромісу з комуністами, щоб “розмити” символіку незалежної України.

Просту більшість депутатів на підтримку Великого Герба в першому читанні цього дня вдалося зібрати голосами фракцій “Слуга народу” (213), “Батьківщина” (13), груп “Довіра” (16), “За майбутнє” (9) та позафракційних (6).
Тоді як “ЄС”, “Голос” і “ОПЗЖ” голосів не дали.

Нагадаємо, Володимир Зеленський 28 червня під час урочистого засідання з нагоди Дня Конституції заявив, що вніс на розгляд парламенту як невідкладний проєкт закону про Великий Державний Герб. Як з’ясувалося пізніше, ідеться про інший ескіз Великого герба, а не той, який виграв конкурс, оголошений Кабміном.
Комітет ВР рекомендував Раді ухвалити за основу та в цілому законопроєкт про Великий Державний Герб. Однак, оскільки йдеться про текст Конституції, для цього потрібно 300 або більше голосів народних депутатів.
Опозиція і патріотичне середовище виступають категорично проти ухвалення Великого Герба.

Читайте також:
Тризуб самодостатній: 7 причин, чому патріотична громадськість не сприймає проєкт Великого Герба України від Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна