Зеленський вніс до Ради законопроєкт про великий Державний Герб – не той, що виграв конкурс

уточнено

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту законопроєкт про великий Державний Герб України та визначив його як невідкладний.

Як передає “Новинарня“, глава держави підписав проєкт закону на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди Дня Конституції в понеділок, 28 червня.

“Відповідно до статті 93 Конституції України я вношу на розгляд Верховної Ради проєкт закону “Про великий Державний Герб України” і визначаю його як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою”, – сказав Зеленський.

Він зазначив, що доповідатиме законопроєкт під час його розгляду на пленарному засіданні парламенту перший президент України Леонід Кравчук.

Зеленський підкреслив, що 28 червня 1996 року поява Конституції України ознаменувала і низку інших важливих речей, зокрема, українська здобула статус єдиної державної мови, а гривня – статус національної валюти.

Крім того, він нагадав, що на найвищому законодавчому рівні були закріплені державні символи: синьо-жовтий прапор, тризуб та гімн “Ще не вмерла України”.

Водночас глава держави наголосив, що всі ці роки існує тільки одне незакрите питання – єдиний державний символ, який прямо передбачений Конституцією і якого досі не існує.

“Це – Великий Герб України. За ці роки було багато конкурсів, суперечок, сварок, думок і різних бачень. Це нормально, це демократія! Я гадаю, що у рік 30-ліття Незалежності і 25-ліття Конституції потрібно у цьому питанні нарешті поставити крапку”, – підкреслив президент.

Як інформувала “Новинарня“, 19 листопада 2020 року організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз Великого Державного Герба України оголосив переможців. Ним став ескіз, який створив Олексій Кохан.

Ескіз Олексія Кохана

ДОПОВНЕНО. Однак, як стало відомо пізніше, зі своїм законопроєктом Зеленський вніс інший ескіз Великого Герба.

Коли на сайті Верховної Ради оприлюднили текст законопроєкту про Великий Державний Герб, з’ясувалося, що запропоноване зображення – один із низки варіантів розробки колективу під керівництвом Олександра Івахненка ще середини 1990-х років.

Проєкт Великого Державного Герба, внесений Зеленським (автор – Володимир Івахненко)

Інший варіант цього ж зображення пропонувався до затвердження законопроєктом 2001 року, але його різко розкритикували фахівці-геральдисти, і врешті, й після деяких внесених змін, до розгляду документа не дійшло.

2007–2008 років був проведений третій конкурс (після конкурсів 1991-го і 1996-го, які не виявили реальних переможців), за результатами якого 2009 року було затверджене як проєкт знову майже те саме зображення, з незначними змінами, яких і далі стосувалася більшість критичних зауважень.

Четвертий конкурс восени 2020 року назвав переможцем зовсім інше зображення, теж створене вперше ще в середині 1990-х років, авторства Олексія Кохана. Воно теж зазнало значної критики з боку і фахівців, і громадськості. Результат цього конкурсу, таким чином, був нині цілком проігнорований президентом, пише сайт “Радіо Свобода”.

Олександр Івахненко помер ще 2003 року.

Нагадаємо, відповідно до Конституції, для затвердження Великого Герба необхідні голоси не менш ніж двох третин від конституційного складу Верховної Ради, тобто принаймні 300 депутатів.
Великий Герб, поруч із Малим Гербом (Тризубом), передбачений у Конституції з моменту її ухвалення 1996 року її 20-ю статтею. Тоді це положення, за спогадами очевидців, з’явилося тільки як компроміс, щоб впливові тоді в Верховній Раді комуністи погодилися на Тризуб у сподіванні колись, можливо, додати до нього у великому гербі інші бажані для них символи.
Велика частина експертів вважає, що Україні достатньо нині чинного Малого Герба.

Читайте також:
Дослідники визначили “найпопулярніші” статті Конституції України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна