Оголосили переможця конкурсу на найкращий ескіз великого Державного Герба: навіщо він потрібен

 

Організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу на найкращий ескіз Великого Державного Герба України оголосив переможців. Переміг ескіз, який створив Олексій Кохан.

Про це на брифінгу в четвер, 19 листопада, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Загалом журі отримало 125 робіт. Із них до конкурсу було допущено 112.

“Пройшло кілька турів голосування, в результаті визначено переможця. Не було призначено другу премію, проте було призначено третю премію. Я радий, що сьогодні оргкомітет ухвалив рішення і було обрано переможця. І цей переможець – Олексій Кохан. Відповідно, з ним Мінкульт укладе угоду”, – сказав Ткаченко, якого цитує “Укрінформ”.

Відповідно до умов конкурсу, оголошеного 30 вересня Кабміном, за перше місце на “гербовому” конкурсі має бути виплачено 100 тис. грн, за друге та третє — 50 тисяч грн та 30 тисяч грн відповідно.

Міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що далі буде підготовлено технічний опис та юридичні нюанси використання проєкту Великого Державного Герба.

“Напрацювання будуть передані від Кабміну до Верховної Ради. Далі народні депутати опрацюють і зареєструють відповідний законопроєкт. Відтак порядок використання, опис держсимволів, зокрема великого Державного герба буде оформлений законом”, – сказав Малюська.

Ескіз переможця містить Малий Державний Герб (по центру), зображення галицького лева (праворуч), архангела Михайла з герба Києва (ліворуч), символ Війська Запорізького – козака з мушкетом (на хоругві над ними), колосся пшениці, кетяги калини, синьо-жовту стрічку.

Така композиція і стиль виконання ескізу спричинили багато критики в соцмережах. Водночас, на думку голови журі конкурсу Андрія Гречила (співавтор Малого Герба), ескіз Кохана “дуже добре композиційно відображає ідею соборності та єдності України”. Окремо Гречило відзначив “оригінальне рішення” художника розмістити козака з мушкетом на хоругві, яка увінчує Малий Державний Герб України.
Якщо розглядати весь герб в цілому, він розповідає історію становлення української держави, заявив глава журі конкурсу, представляючи ескіз переможця.

Переможець конкурсу 73-річний Олексій Кохан – заслужений художник України (2007), багаторічний автор та головний художник сатиричного журналу “Перець”. Учасник вітчизняних, закордонних мистецьких виставок та конкурсів карикатур (з 1969).
Водночас Кохан, Андрій Гречило й Іван Турецький були співавторами Малого Державного Герба України (1992), автором прапора прикордонних кораблів України, символіки для низки районів і міст України. Член Українського геральдичного товариства.

Для чого потрібний Великий Державний Герб?

28 червня 1996 року була ухвалена Конституція України, яка у статті 20 зокрема проголошує: “Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.
Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України)”.

Таке формулювання було компромісом із лівими фракціями Верховної Ради, які погодилися на “націоналістичний” Малий Герб – тризуб, за умови, що він надалі стане лише частиною Великого Герба, прийнятнішого для комуністів.

Конкурс на ескіз Великого Герба досі влаштовували вже тричі, востаннє – у 2009 році, але без законодавчої реалізації їхніх результатів.

Ескіз Олексія Кохана походить ще з 1997 року, тоді він теж подавав його на конкурс і “йшов на перемогу” (за словами Гречила).

Через суперечки у 2013 році голова Конституційної комісії Леонід Кравчук пропонував прибрати з Конституції згаду про великий герб і користуватись єдиним – Малим гербом, тризубом, що був затверджений ще постановою парламенту 19 лютого 1992 року.

Для ухвалення змін до конституції про Великий Державний Герб потрібні голоси щонайменше 300 народних депутатів, а це малореально в разі, якщо з приводу Герба не буде широкого компромісу.

Читайте також:
Рада доручила до 1 грудня провести конкурс на найкращий ескіз Великого Герба

За підтримки Українського культурного фонду
в межах програми “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” (додатковий конкурс)
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна