Президент Литви: “Стіна” на кордоні з Білоруссю – пріоритет номер один

 

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що нині пріоритетним для його країни є питання побудови “стіни” на короні з Білоруссю, щоб зупинити масовий незаконний потік мігрантів.

Про це Науседа сказав в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

“Нещодавно ми стикнулися з гібридною атакою білоруського режиму і незаконною міграцією. Це навмисна політика Білорусі, щоб створити додатковий тиск на кордон із Литвою… Фізичний кордон з Білоруссю – так, це пріоритет номер один у моїй країні, і ми вже ухвалили всі необхідні поправки до закону, щоб лібералізувати та пришвидшити процес напрацювання єдиної стратегії. І в цьому плані ми також розраховуємо на підтримку Євросоюзу. Процес запущено і, сподіваюся, протягом року нам вдасться закрити цю прогалину, закрити кордон“, – сказав Науседа.

Він зазначив, що литовські інституції вже зараз готові реагувати на “провокації та інциденти” на кордоні.

“Хотів би наголосити на тому, що існує велика кількість дезінформації про можливість доступу до Європейського Союзу, в першу чергу, до країн нашого регіону та транзитних країн. Багато людей просто дезінформовані про легкий доступ, про добрі життєві умови тут, в розселенні мігрантів. Ми намагаємося робити все, що від нас залежить, але ми маленька країна, і ми не можемо гарантувати й створити дуже гарні умови проживання тут. Саме це є причиною того, чому ми маємо дуже чітке регулювання незаконного перетину кордонів між Литвою та Білоруссю. Мігранти мають притримуватися та поважати ці правила. Якщо ні, то, на жаль, ми вимушені повертати цих людей на територію Білорусі. Це створює додатковий тиск”, – додав президент Литви.

Як відомо, наприкінці травня диктатор Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна була бар’єром на шляху перекидання наркотиків і нелегальних мігрантів у Литву і ЄС, проте з урахуванням політичного тиску Заходу Мінськ може задуматися, чи варто продовжувати це робити.
Після цього штучно збільшився потік нелегальних мігрантів із країн Азії й Африки через Білорусь до Литви. В деякі дні білоруські прикордонники пропускали майже 300 таких осіб.
На початку липня уряд Литви у зв’язку з великими потоками нелегальних мігрантів на кордоні з Білоруссю оголосив в країні режим екстремальної ситуації.
Держдеп США закликав Лукашенка припинити потік нелегальних мігрантів через Литву.

Читайте також:
Україна відправила в Литву дріт для охорони кордонів від напливу мігрантів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна