На зустрічі в Москві Путін заявив про порушення Україною “Мінська”, Меркель – про необхідність продовження транзиту газу через Україну

доповнено

У Москві в п’ятницю, 20 серпня, на зустрічі президент Російської Федерації Володимир Путін та канцлерка Німеччини Ангела Меркель обговорили необхідність продовження транзиту газу через Україну після закінчення чинного контракту з “Газпромом” у 2025 році.

Про це інформує “РБК-Україна”.

Президент РФ Путін звинуватив Україну в ухваленні законів, які нібито суперечать “мінським угодам” щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

За його словами, Україна начебто відмовилася від розв’язання конфлікту.

“Ми всі разом шукали можливості повернути мир на Донбас – домогтися цього поки, на жаль, не вдається. Сьогодні з російської та німецької сторони були висловлені серйозна стурбованість зростанням напруженості на лінії зіткнення. Ми обговорювали цю тему і, сподіваюся, обговорення буде продовжено в найближчий час”, – сказав Путін і закцентував на вкладі Меркель у вирішення конфлікту.

“Не може не турбувати і те, що в Україні було прийнято цілу низку законів і підзаконних актів, за своєю суттю суперечать “мінським угодам”. Складається враження, що керівництво цієї країни вирішило в принципі відмовитися від мирного вирішення цієї ситуації. І в цьому зв’язку вкотре просимо федеральну канцлерку з урахуванням майбутнього візиту до Києва і вплинути на українську сторону в плані виконання всіх раніше взятих на себе зобов’язань“, – додав Путін.

Водночас він не уточнив, які саме закони він мав на увазі.

“Я запевнив, що ми повністю виконаємо всі зобов’язання по транзитному договором навіть після відходу Меркель з поста канцлера”, – відповів Путін на питання журналіста.

За словами очільника Кремля, “Північний потік-2” – це не політичний процес.

У свою чергу Ангела Меркель наголосила, що Крим – це Україна, і Берлін завжди буде підтримувати територіальну цілісність України.

“Ми також говорили про ситуацію в Україні. Нормандський формат – це єдиний політичний майданчик, який ми маємо для обговорення спірних тем. Однак наразі тут є певний застій. І, на жаль, вздовж лінії розмежування гинуть українські військові”, – сказала канцлерка.

Крім того, Меркель заявила про необхідність звільнити російського опозиціонера Олексія Навального, якого Кремль ув’язнив, щоб ізолювати від політичного життя.

Читайте також:
“Північний потік-2” не зупинять, навіть якщо він стане зброєю Росії, – Bloomberg

“Він на дві тисячі км коротший, ніж український транзит, і цей більш екологічно чистий проєкт в п’ять разів скорочує викиди в атмосферу. І це набагато дешевше, ніж через Україну. Але ми готові і після 2024 року транзитувати газ через Україну, але повинні зрозуміти , на який термін і в якому обсязі, а для цього повинні зрозуміти від європейських партнерів, скільки вони готові закуповувати. а з урахуванням зеленої порядку, яка здійснюється в Європі, чи будуть у нас закуповувати газ і скільки. В будь-якому випадку, це питання комерційного характеру, враховуючи технічний стан “, – вважає Володимир Путін.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель підтримала продовження контракту між Росією і Україною щодо транзиту газу після 2024 року. Чинний контракт був ухвалений на п’ять років.

Згідно з його положенням, “Газпром” мусить бронювати протягом 2020-2024 років по 40 млрд кубометрів.

Вона додала, що Ґеорґ Вальдерзеє, якого 18 серпня уряд Німеччини призначив спеціальним представником з питань транзиту газу через Україну, сприятиме розвитку переговорів між сторонами щодо продовження контрактів на поставки газу через Україну, а також скеровуватиме процес переговорів.

Читайте також:
Зеленський нагородить Меркель Орденом Свободи

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна