Американо-українська компанія Firefly випробувала космічну ракету “Альфа”. ВІДЕО

 

У четвер, 19 серпня, на базі Космічних сил США Ванденберг в американській Каліфорнії приватна компанія Firefly Aerospace провела успішне статичне “пропалювання” космічної ракети легкого класу “Альфа”.

Про це інформує “Ліга”.

Статичне випробування, під час якого увімкнули двигуни Reaver повністю заправленої та встановленої на стартовому майданчику “Альфи”, тривало близько 15 секунд.

Зелений колір у перші миті запалювання – через пірофорну суміш TEA/TEB (триетилалюміній/триетилборан), яка використовується як “запальничка” в ракетних двигунах із рідким киснем. При контакті з ним суміш загоряється, підпалюючи ракетне паливо – гас або RP-1.

Довідково

У 2017 році збанкрутілу через вихід із проєкту євроінвестора Firefly Space Systems, засновану інженером Томом Маркузічем, викупив український бізнесмен Максим Поляков. Офіси Firefly Aerospace розташовані в американському Остіні та українському Дніпрі. Основне виробництво вузлів ракети зосереджено в штаті Техас, однак частково обладнання розробляється і в Україні. Будують ракету Alpha – до 1 т вантажів на ННО (200 км) і до 600 кг – на ССО (500 км) з оголошеним цінником запуску – $15 мільйонів.
Також розробляється Beta (до 4 т на ННО, і до 3 т – на ССО) і місячний посадковий модуль Genesis за програмою Artemis.

Читайте також:
З космодрому Куру запустили ракету з українським двигуном. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна