З космодрому Куру запустили ракету з українським двигуном. ВІДЕО

 

Із космодрому Куру, що у Французькій Гвіані, відбувся 17-й успішний пуск європейської ракети-носія (РН) легкого класу Vega.

Пуск відбувся 17 серпня 2021 року о 04:47 за київським часом, повідомили в Державному підприємстві “Конструкторське бюро “Південне”.

Як основне навантаження на замовлення компанії Airbus Defence and Space ракета-носій Vega вивела на орбіту космічний апарат Pléiades Neo 4 масою близько 920 кг.

“Це вже другий із чотирьох супутників, які після повного розгортання сузір’я (Pléiades Neo 3, 4, 5, 6) зможуть відвідувати будь-яку точку земної кулі принаймні двічі на день та забезпечать комерційних та інституційних споживачів зображеннями з високою роздільною здатністю (30 см)”, – йдеться в повідомленні.

Також на орбіту було виведено ще чотири допоміжні корисні навантаження: кубсати RADCUBE, SUNSTORM, LEDSAT на замовлення ЄКА та кубсат BRO-4 на замовлення стартапу Unseenlabs.

Блок маршового двигуна (БМД) РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня РН Vega, розробило ДП «КБ «Південне» та серійно виготовляє ДП «ВО Південний машинобудівний завод».

Відмінною особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. Наразі тривають роботи з поліпшення характеристик двигуна задля розширення діапазону виведених корисних навантажень.

Усього з 2012 року РН Vega стартувала 19 разів.

Варто нагадати, що 11 серпня відбувся 14-й успішний пуск РН «Антарес», основну конструкцію першого ступеня якої розробило ДП «КБ «Південне». Ракета доставила на МКС транспортний корабель Cygnus з 3724 кг вантажу NASA.

Читайте також:
Успішний пуск українсько-американської ракети “Антарес” із духовкою для випічки в космосі: ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна