Музей Майдану переписав заяву про СРСР-інсталяцію на алеї Героїв Небесної сотні – прибрав згадки про Мінкульт

доповнено

Музей Майдану змінив заяву про ситуацію довкола інсталяції на алеї Героїв Небесної сотні в Києві. З тексту зникли згадки про те, що організатором заходів до річниці незалежності є Міністерство культури та інформаційної політики України, проте з’явився окремий абзац про дії Київської міської державної адміністрації.

Про це повідомляє  “Українська правда”.

Спочатку в заяві зазначалося наступне: “Організаторами заходів з відзначення 30-ї річниці проголошення Незалежності України є зокрема Міністерство культури та інформаційної політики, у структурі якої є Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності. Відповідно до правил, проведення таких заходів погоджується у КМДА, адміністрацію Музею при цьому зобов’язані лише ставити до відома”.

Скріншот із фейсбук-сторінки

Проте згодом текст заяви переписали. Тепер вказаний абзац там відсутній, як і згадки про МКІП.

В оновленому повідомленні йдеться про те, що будь-які “письмові звернення від представників кінознімальної групи або юридичних осіб чи організаторів заходів із погодження щодо монтажу та встановлення будь-яких декорацій на алеї Героїв Небесної Сотні на адресу Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності не надходили, а тому жодні відповіді чи погодження не надавалися”.

Частину про те, що Музей повідомили усно про намір облаштувати для зйомок алею у повідомленні залишили.

Також не змінилась інформація про те, що лист від організаторів зйомок із детальним описом облаштування території до Музею не надходив.

Ще до заяви додали окремий абзац щодо КМДА, де переклали відповідальність на міську владу. “Згідно з правилами проведення публічних заходів у центрі Києва такі заходи відповідно до затверджених процедур погоджуються у КМДА, а балансоутримувачів території, на якій відбуваються заходи, ставлять до відома. Адміністрації Музею про такі заходи офіційно ніхто не повідомляв”.

Джерело: maidanmuseum.org

Також у тексті з’явилась частина, де Музей закликає політиків не спекулювати на цій темі та пам’яті про Небесну Сотню та просить громадськість та ЗМІ “керуватися принципом неупередженості, перевіряти інформацію, не маніпулювати вирваними з контексту словами, подавати інформацію без спекуляцій, пересмикування та замовчування фактів”.

Жодної інформації на сайті Музею про те, що текст заяви переписали або ж виправили не вказано, як і не змінений час публікації.

На фейсбук-сторінці текст заяви Музею, станом на 10:00 середи, 18 серпня, залишається перша редакція.

“Ну, тепер уже можна назвати прізвище людини, котра організувала радянські автомати з газованкою на алеї Героїв Небесної Сотні і перетворила її, за висловом Кличка, у “95-й квартал”. Це – міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко (…) Якщо виходити з наявних даних, саме Мінкульт непрофесійно підйішов до справи, не повідомив належним чином про свою інсталяцію нікого – ні КМДА, ні навіть балансоутримувача території – Музей Революції Гідності. І коли вибухнув скандал, то подію коментували усі: офіс президента, Музей, Кличко; а от винуватець банкету – Олександр Ткаченко і його відомство – сиділи тихо, як в рот води набрали. Ніби вони не при ділах… Замість того, щоби чесно визнати помилку, і взяти удар на себе, змусили виправдовуватися піарників Зеленського”, – громадський діяч та журналіст Ігор Луценко.

Нагадаємо, 17 серпня на алеї Героїв Небесної сотні в Києві встановили декорації в радянському стилі – автомати з газованою водою та квартира-“хрущівка”. З’ясувалося, що інсталяцію облаштували для зйомок проєкту до Дня Незалежності. Згодом того же дня її демонтували.

Читайте також:
Демонтаж декорацій “радянщини”: на алеї Героїв Небесної сотні із побиттям затримали представників “Нацкорпусу”.ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна