На алеї Героїв Небесної Сотні знесли радянські інсталяції

 

У Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні небайдужі активісти та комунальники знесли декорації, які почала встановлювати влада до Дня незалежності України. Вони зображували інтер’єри радянських хрущівок, автомати з газводою, ятки з морозивом та інші побутові атрибути часів СРСР. Ці бутафорські об’єкти були розміщені між меморіальними місцями, де в 2014 році гинули майданівці.

У вівторок, 17 серпня, невдовзі після повідомлення про появу декорацій, близько 15 людей із “Національного корпусу” прийшли на місце події й заявили, що якщо не отримають пояснень щодо появи на Алеї Героїв Небесної Сотні “радянської інсталяції”, то допоможуть комунальникам її демонтувати.

Згодом “Нацкорпус” самотужки почав “демонтаж”, не чекаючи комунальників, передає “Українська правда”.

Дійшло до сутичок із поліцією, яка теж прибула на місце події. Відомо, що є затримані.

До демонтажу з відповідним приписом взялися також комунальні працівники.

Поліція Києва поки що офіційно не коментувала ситуацію.

Фото: Укрінформ

За словами мера Віталія Кличка, київська влада на 24 серпня планувала на Алеї Героїв Небесної Сотні тільки покладання квітів.
Як передає “РБК-Україна”, в КМДА зазначили, що місто не видавало дозвільні документи на встановлення декорацій, а організацією свята займається офіс президента.

Генеральний директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло розповів, що в Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні встановлювали декорації для святкової постановки до 30-річчя Незалежності, яка зображатиме історію України від давніх часів до сьогодення.
Він зазначив, що музею концепція “відома усно”, але з офіційним листом до них не зверталися та не повідомляли, які саме будуть конструкції і що саме там їх встановлюватимуть.

В офісі президента Володимира Зеленського пояснюють, що до Дня Незалежності на Алеї Героїв Небесної Сотні планувалося зробити інсталяцію екскурсу в історію нашої країни, але після хвилі громадського обурення “творчу концепцію переглянуть”.

“Це мала бути декорація для телевізійної зйомки частини урочистостей 24 серпня, яка не закривала доступу до меморіальних табличок. У цих декораціях планувалася зйомка художньої постановки – історичний екскурс різними періодами історії України, від Київської русі до наших днів. Після того декорація мала бути демонтована. Але тепер творча концепція буде переглянута”, – прокоментував співрозмовник “УП” на Банковій.

Читайте також:
У Києві на алеї Героїв Небесної сотні встановили декорації із радянським побутом. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна