У мережі почали публікувати документи Внутрішніх військ НКВД про боротьбу проти УПА

 

Центр досліджень визвольного руху почав викладати у відкритий доступ документи з архіву Внутрішніх військ НКВД, в яких йдеться про боротьбу проти Української Повстанської Армії.

Стартова колекція вже опублікована на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху до Дня Незалежності.

“Загалом у мережі стануть доступними більше трьох з половиною тисяч копій. Вони охоплюватимуть період за 1944-1945 роки. Документи описують боротьбу ВВ НКВД проти українського повстанського руху на Заході України”, – йдеться в повідомленні Центру досліджень визвольного руху у фейсбуці.

У документах ідеться про операції Внутрішніх військ НКВД проти українських повстанців на Волині, Рівненщині, Тернопільщині, Львівщині, Івано-Франківщині. Трапляються документи, які засвідчують події і на Житомирщині, Хмельниччині, Вінниччині, а також на території сучасних Румунії та Польщі.

До першої збірки опублікованих документів увійшли:

  • план розташування Внутрішніх військ НКВД в УССР, Польщі, Румунії та Чехословаччині;
  • донесення начальника Управління Внутрішніх військ НКВД керівництву з проханням сформувати окремий батальйон для боротьби з українськими повстанцями;
  • скарга на відсутність постачання харчів для батальйону;
  • донесення про затримання дезертирів та військових, що відстали від своїх частин;
  • вказівки керівництву військ НКВД щодо охорони тилу.

Оригінали цих документів наразі зберігаються у Росії, доступ до них обмежений. У середині 1990-их українські дослідники знайшли слід цих документів у Російській Федерації.

За ініціативи українського науковця та архівіста Анатолія Кентія було створено копію більшої частини цього архіву у вигляді мікрофільмів. До України на плівках повернулося близько 400 справ.

Архів буде корисний дослідникам, історикам, студентам та аспірантам, всім хто цікавиться історією України, СРСР та Центральної-Східної Європи у XX ст., подіями періоду Другої світової війни, боротьбою народів СРСР за незалежність, історією тоталітарних режимів та історією репресій.

Читайте також:
У вільному доступі з’явилися архівні документи Майка Йогансена

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна