У вільному доступі з’явилися архівні документи Майка Йогансена

 

Відскановані версії документів з архівно-кримінальної справи письменника Майка Йогансена виклали на сайті електронного архіву Українського визвольного руху.

Як повідомив Центр досліджень визвольного руху, колекцію з понад сорока документів про репресованого письменника опублікували на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду.

До неї увійшли:

  • ордер на проведення обшуку та арешт Майка Йогансена;
  • анкета арештованого письменника;
  • протоколи обшуків та квитанція з переліком речей арештованого;
  • протоколи допитів письменника, свідків та протоколи очної ставки;
  • обвинувальний висновок у справі митця;
  • довідка про виконання вироку (розстрілу) Йогансена;
  • лист Юрія Смолича та Олеся Гончара прокуророві УССР з проханням розглянути питання щодо
    реабілітації Майка Йогансена;
  • протокол допиту свідків, зокрема Юрія Смолича про Йогансена;
  • визначення про скасування вироку і закриття справи Майка Йогансена у зв’язку відсутністю складу злочину тощо.

У серпні 1937 року НКВС звинуватив Майка Йогансена у діяльності в українській націоналістично-терористичній організації, що планувала вбити керівників партії.

“На одному з допитів Йогансен “зізнався”, що намагався потрапити в українські націоналістичні кола, зокрема познайомитися з літературним критиком Сергієм Єфремовим. Їхня зустріч відбулась на засіданні Всеукраїнської правописної комісії, де поет вручив Єфремову свою книжку, на якій останній зробив напис: “Якщо Йогансен рідниться з Україною, то значить, що українська нація здобула славу”. За свідченням поета, переїзд у будинок “Слово” сприяв його зближенню з українськими націоналістами”, − зауважили історики.

В обвинувальному висновку у справі Майка Йогансена записали: обвинувачений повністю визнав свою провину. 27 жовтня 1937 року письменника розстріляли у Києві. У березні 1958 року справу Йогансена припинили за відсутністю складу злочину.

“Встановлено, що Йогансен засуджений необґрунтовано, оскільки матеріали, що були покладені в основу обвинувального вироку під час перевірки не підтвердилися”, — записала у висновку Військова прокуратура.

Довідково:
Майк Йогансен (псевдонім Михайла Гервасійовича Йогансена) (1895-1937) − український письменник, перекладач, лінгвіст, критик доби “Розстріляного відродження”. Один із засновників літературного об’єднання ВАПЛІТЕ, був членом спілки пролетарських письменників “Гарт”, членом Спілки радянських письменників України.

Читайте також:
У день розстрілу Майдану в Києві поставлять виставу про Розстріляне Відродження. В головній ролі – АТОвець

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна