У день розстрілу Майдану в Києві поставлять виставу про Розстріляне Відродження. В головній ролі – АТОвець

 

Олександр Рудько, учасник боїв під Гранітним та Золотим на Донбасі, виконає головну роль у новій музично-драматичній виставі “Розстріляне Відродження” Київського муніципального театру опери та балету для дітей та юнацтва.

Рудько – співак, актор і читець, учень відомого майстра Анатолія Паламаренка – у лютому 2015 року був призваний до війська за мобілізацією і майже рік брав участь у бойових діях в АТО.
Як лейтенант він командував взводом у 59-й окремій мотопіхотній бригаді ЗС України.

“У виставі його роль – збірний образ Поета, який не хотів скоритися жорстокій системі і врешті загинув, захищаючи свій простір свободи і творчості. Хоча йдеться про різні постаті та різні історичні епохи, в рішучості відстояти свободу ми бачимо певні алюзії з Майданом. Саме тому прем’єра вистави на великій сцені нашого театру відбудеться 20 лютого, у дні, коли Україна вшановуватиме героїв Небесної сотні”,  – говорить директор та художній керівник театру Петро Качанов.

“Нам вдалося створити дуже символічну і глибоку постановку, без надривів і буквалізму. І це, швидше за все, історія для театральних гурманів та чуттєвих українців, які думають, аналізують і найголовніше – відчувають”, – зауважує Качанов.

У виставі прозвучать вірші поетів із плеяди Розстріляного Відродження – Михайля Семенка, Василя Еллана-Блакитного, Михайла Драй-Хмари, Майка Йогансена, Олекси Слісаренка та інших.

Режисер-постановник вистави – Дмитро Тодорюк, також відомий багатьом як учасник гурту AVIATOR.

“Ми підібрали як відомі вірші, що вже увійшли в шкільні підручники, так і малознані. Поезія Розстріляного Відродження вкрай рідко звучить зі сцени, а водночас окремі рядки вражають моторошною актуальністю”, – вважає Дмитро Тодорюк.

За словами режисера, для того, щоб поезія прозвучала “чистіше”, на сцені буде мінімум декорацій, а емоційну складову посилить хор, вбраний у гнітючу уніформу тієї епохи – гулагівські фуфайки. Цей одяг в’язнів сталінських таборів ще називають “ватник”, і, на думку режисера, це теж має “прочитатися” як цілком сучасна метафора до долі людей, котрі бездумно увірували у “правильність” системи.

Серед різноманітного музичного орнаменту вистави глядач почує, зокрема, і всесвітньо відомого бандуриста Романа Гриньківа.

Прем’єрні покази вистави “Розстріляне Відродження” відбудуться в Київському театрі опери і балету для дітей та юнацтва 20 і 23 лютого 2019 року.

Читайте також:
Реабілітація мистецтвом: актор-АТОвець Олег Шульга “Бандерас”
очолив театральну резиденцію для ветеранів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна