В Афганістані таліби оголосили загальну амністію і закликали жінок приєднуватися до нового уряду

 

Радикальний ісламістський рух “Талібан”, що захопив владу в Афганістані, пообіцяв загальну амністію, зокрема для політиків, які раніше боролися з ним.

Як передає Deutsche Welle про це під час першої пресконференції після захоплення влади у вівторок, 17 серпня, заявив речник руху Забіхулла Муджахід.

“Ми не хочемо, щоби вони були за кордоном. Це і їхня країна, Афганістан – наш спільний дім, у нас спільні цінності, спільна країна, єдина релігія, єдина нація”, – сказав він і додав, мовляв, “попри те, що була війна, були проблеми, ми оголосили амністію, що означає, ми не хочемо мати ворожнечу ні з ким”.

Речник “Талібану” запевнив, що амністія стосуватиметься також перекладачів, які працювали на розміщений у країні іноземний військовий контингент, а також на військових урядової армії.

Зазначається, що в майбутньому “Талібан” прагнутиме налагоджувати відносини як з найближчими сусідами, так і з іншими країнами.

За словами Муджахіда, таліби мають намір займатися дипломатією, “ґрунтуючись і на міжнародних нормах, і на мусульманських законах”.

Читайте також:
Віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех оголосив себе главою країни

“Ми не хочемо мати ні зовнішніх, ні внутрішніх ворогів”, – сказав Муджахід.

Він наголосив, що таліби мають намір не допустити, щоби Афганістан “залишався полем бою” у конфліктах.

За його словами, рух “не прагне мститися” будь-кому за минулі образи, натомість “пробачає всім”. Муджахід вважає, що всі посольства в країні перебувають у цілковитій безпеці.

Також представник “Талібану” заявив, що в Афганістані не буде виробництва наркотиків.

“Ми можемо запевнити, що Афганістан не буде центром виробництва наркотиків, а також наркоторгівлі. Світова спільнота повинна допомогти нам, щоб ми могли запропонувати селянам альтернативу. Якщо ми зможемо їм запропонувати заміну і успішно здійснити цю програму, в найближчі роки ми зможемо звести до нуля виробництво наркотиків і наркобізнес”, – заявив представник талібів.

Ісламістський рух обіцяє дотримуватися принципу свободи преси. “Ми знаємо, що вільні і правдиві ЗМІ мають право нас критикувати, але вони повинні бути справедливими і збалансованими. Вони служать людям і державі, і ми хочемо, щоби вони передавали об’єктивну і правдиву інформацію”, – заявив Муджахід.

“Талібан” не позбавлятиме жінок в Афганістані права здобувати освіту аж до університетського рівня і працювати.

Про це заявив представник руху Сухаїл Шахін: “Наша політика чітка: у них може бути доступ до освіти і до роботи. Але вони зможуть займати ті посади, які передбачені для них законами шаріату”,.

Він також заявив, що від жінок вимагатимуть носити хіджаб, що залишає відкритим обличчя, а не паранджу – одяг, що повністю приховує тіло і обличчя жінки.

“Це – не наші правила, а правила ісламу. Вони існують для безпеки жінок”, – додав він.

Представник талібів переконував, мовляв, зараз “тисячі шкіл продовжують працювати” в Афганістані.

Як інформувала “Новинарня“, через несподівано швидкий наступ талібів 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну, яка повертається до шаріату.
Країни ЄС закривають свої посольства та евакуюють дипломатів. Близько 70 країн, серед яких Україна, виступили зі спільним закликом дозволити всім іноземним громадянам і афганцям, які цього бажають, залишити Афганістан. Тисячі афганців та іноземних громадян утворили тисняву в аеропорту Кабула, намагаючись втекти з країни. Повідомлялося про загибель щонайменш 5 осіб, але смертей в аеропорту вочевидь більше.
Афганські урядові сили усунулися від захисту аеропорту. Його контролюють близько десятка тисяч військових США, Британії та деяких інших країн НАТО, забезпечуючи евакуацію.
Україна успішно вивезла з Афганістану один евакуаційний рейс та прислала літак на другий.

Читайте також:
Столтенберг прокоментував ситуацію в Афганістані

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна