Столтенберг прокоментував ситуацію в Афганістані

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг визнав, що швидкість, з якою “Талібан” взяв під контроль Афганістан, стала несподіванкою.

Про це Столтенберг заявив на брифінгу у Брюсселі у вівторок, 17 серпня.

“Ми завжди усвідомлювали ризики, що “Талібан” може знову взяти під контроль країну, це було чітко сказано, коли було оголошено про завершення нашої військової присутності в Афганістані. Але стала сюрпризом швидкість, з якою все відбулося, і як легко це сталося”, – сказав Столтенберг, якого цитує “Європейська правда”.

Він заявив, що із цієї ситуації ще належить зробити висновки, але це буде робитися тільки після завершення евакуації.

“Звичайно, коли ми були там 20 років та вклали мільярди доларів, а наші військові жертвували своїм життям, то нам треба вивчити ці уроки, тому що нам потрібно продовжувати боротьбу з міжнародним тероризмом. Але також потрібно чесно і відкрито відповісти на головне питання: чому сили, які ми тренували, озброювали та підтримували багато років, виявилися нездатні протистояти “Талібану”, – сказав генсек.

Разом з тим, додав Столтенберг, швидкий наступ “Талібану” по всьому Афганістану став можливий, в тому числі, через провальні дії афганських політичних лідерів.

“Те що ми побачили в останні кілька тижнів – політичний і військовий колапс, який стався зі швидкістю, яку ніхто не передбачав. Частина афганських сил безпеки хоробро воювали, але вони не могли вберегти країну, тому що врешті-решт афганські політичні лідери не змогли протистояти “Талібану” та досягти мирного рішення, якого афганці відчайдушно хотіли”, – сказав Столтенберг.

“Цей провал афганських лідерів призвів до трагедії, свідками якої ми є сьогодні. Водночас, ми маємо зробити чесні висновки щодо залучення НАТО в Афганістані. Попри наші величезні інвестиції і жертви протягом двох десятиліть, колапс був швидким та несподіваним”, – додав він.

Водночас генсек заявив, що у НАТО було багато досягнень за час перебування в Афганістані.
“За два десятиліття на території країн-членів не було жодного теракту, організованого з Афганістану”, – сказав він.

Як інформувала “Новинарня“, через несподівано швидкий наступ талібів 15 серпня президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну, яка повертається до шаріату.
Країни ЄС закривають свої посольства та евакуюють дипломатів. Близько 70 країн, серед яких Україна, виступили зі спільним закликом дозволити всім іноземним громадянам і афганцям, які цього бажають, залишити Афганістан. Тисячі афганців та іноземних громадян утворили тисняву в аеропорту Кабула, намагаючись втекти з країни. Повідомлялося про загибель щонайменш 5 осіб, але смертей в аеропорту вочевидь більше.
Афганські урядові сили усунулися від захисту аеропорту. Його контролюють близько десятка тисяч військових США, Британії та деяких інших країн НАТО, забезпечуючи евакуацію.
Україна успішно вивезла з Афганістану один евакуаційний рейс та прислала літак на другий.

Читайте також:
Звернення Байдена до нації щодо Афганістану: Я не повторюватиму помилки, які ми зробили в минулому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна