“Втік і пройшов пішки пів сотні кілометрів”: в суді Микола Чаус заявив, що його хотіли вбити

 

Колишній суддя Дніпровського райсуду столиці Микола Чаус під час обрання йому запобіжного заходу у Вищому антикорупційному суді заявив, що його викрали з метою вбивства. Він втік, пройшовши 50 кілометрів пішки, а потім добровільно здався співробітникам Служби безпеки України.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в ухвалі від 4 серпня за підсумком закритого засідання ВАКС.

Документ оприлюднений у Реєстрі судових рішень у понеділок, 9 серпня.

“Підозрюваний ОСОБА_1 підтримав позицію захисту. Зазначив, що є потерпілим у кримінальному провадженні стосовно кримінального правопорушення, а саме викрадення з метою вбивства. Зазначив, що вбивство не реалізували, бо він втік, пройшов 50 км пішки та добровільно з’явився до органів Служби безпеки України”, – йдеться у тексті ухвали.

У суді Чаус повідомив, що його затримали 3 серпня, а до цього часу “були забезпечені заходи захисту у зв’язку з існуванням загрози вбивства”.

Екссуддя вважає, що працівники НАБУ порушили норми Кримінального процесуального кодексу, адже не подали клопотання про його затримання до ВАКС, а натомість звернулися з клопотанням про застосування до нього запобіжного заходу.

Такі обставини він вважає свідченням надання вказівки працівниками НАБУ або САП діяти певним чином.

“Працівники НАБУ порушили порядок звернення до Вищого антикорупційного суду із клопотанням про застосування запобіжного заходу. Слідчий суддя мав відмовити у відкритті провадження за вказаним клопотанням”, – наполягав Чаус.

Читайте також:
НАБУ і САП завершили розслідування щодо Чауса та показали відео слідчих дій

Нагадаємо, 30 липня стало відомо, що екссуддю Чауса, після його викрадення з Молдови навесні, виявили в селі Мазурівка на Вінниччині. За даними ЗМІ, з рук поліції він перейшов до Служби безпеки України. СБУ привезла Чауса до Києва мікроавтобусом. Співробітники НАБУ влаштували гонитву за мікроавтобусом СБУ та намагалися забрати Чауса силою з будівлі Служби безпеки – оскільки саме Національне антикорупційне бюро розслідує справу екссуді та розшукує його. Утім, з СБУ Чауса не віддали.
Адвокат Ростислав Кравець заявляв, що його не пускають до підзахисного і не кажуть, де він. Однак 1 серпня Кравець заявив, що Чаус знайшовся в СБУ, і спецслужба його “захищає”, адже екссудді загрожує небезпека.

Як повідомляла “Новинарня“, 9 серпня 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро викрили суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса під час отримання хабара в сумі 150 тис. доларів (тоді – понад 3,7 млн грн) за ухвалення вироку в інтересах підсудних. При цьому виявилося, що гроші він зберігав у скляних банках на ділянці.

Чаус 11 серпня 2016 року не з’явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для вручення йому підозри про скоєння злочину.
6 вересня Верховна Рада дала згоду на затримання та арешт судді. Тоді ж у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що Чаус втік до Криму. НАБУ оголосило суддю в розшук 12 вересня.
30 вересня адвокат судді Чауса надав медичну довідку про те, що суддя перебуває в одній із медичних установ Криму.
28 лютого 2017 року Чауса затримали в Молдові.

Вища рада правосуддя звільнила Чауса з посади судді Дніпровського районного суду Києва.

Вважалося, що в часи Порошенка суддя Микола Чаус перебував “на гачку” Банкової. На посаді судді він займався багатьма резонансними справами. Він ухвалював рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, пізніше вів справу Геннадія Корбана й скасував розшук Юрія Іванющенка – завдяки цьому “Юра Єнакіївський” зняв у європейських судах заборону на пересування Європою і зміг виїхати з Росії до Монако.

У лютому 2020 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляв, що справа Чауса готується до передачі в суд.

Президент Молдови Ігор Додон відмовив Миколі Чаусу в наданні політичного притулку. Чаус оскаржив це рішення в суді. Розгляд тривав понад два роки, однак у березні 2021 року вища судова палата Молдови винесла остаточний вердикт – остаточна відмова.

Чауса оголосили в національний і міжнародний розшук. В Україні йому загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

3 квітня 2021 року з’явилася інформація від адвоката про викрадення Миколи Чауса в Молдові групою чоловіків.

Глава МВС Молдови Павел Войку заявив, що Чауса викрали іноземці, і вони вже перетнули кордон з Україною.

17 травня з’явилося відеозвернення, в якому викрадений 3 квітня у Кишиневі Микола Чаус заявляє, що готовий дати свідчення, а саме викрадення начебто інсценував заради безпеки.

19 травня суддя-втікач записав нове звернення, де анонсував передачу доказів його нібито викрадення, яке було в 2016 році.

Припускають, що команда Зеленського хоче використати Чауса для якихось свідчень проти Петра Порошенка.

Читайте також:
Зеленський уже двічі зустрічався з суддею Чаусом, – ексгенпрокурор

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна