Екссуддя Чаус записав нове звернення і заявив, що “хвилюється за своє життя”. ВІДЕО

 

Колишній український суддя Микола Чаус записав нове відеозвернення, у якому заявив, що хвилюється за своє життя, тому передасть друзям матеріали на “людей, причетних до його викрадення в 2016 році” для публікації.

Як передає “Новинарня“, про це він сказав у відео під назвою “Залишилося 10 годин…”, опублікованому в телеграм-каналі ChausUA в середу, 19 травня.

“Впевнений, що люди, які брали участь в моєму викраденні в 2016 році, бояться мого повернення і зробили все, щоби я замовк. Знаючи про їхні можливості, в тому числі й фінансові, я переживаю за своє і життя рідних. Тому я ухвалив рішення передавати друзям свої рукописні записи та зібрані мною за ці роки матеріали щодо цих осіб для подальшого оприлюднення”, – заявив Чаус.

Екссуддя також звернувся до правоохоронних органів з проханням “поставитися з усією відповідальністю до цього матеріалів, незважаючи на посаду, статус і прізвище осіб, зазначених у ньому”.

Нагадаємо, колишній суддя Микола Чаус 17 травня вперше за півтора місяці після зникнення вийшов на зв’язок і заявив, що його викрадали в 2016 році, а не нещодавно.
У відеозверненні він сказав, що “найближчим часом має намір з’явитися в Україні та разом зі своїми адвокатами дати відповіді на всі запитання, що турбують українське суспільство, Національне антикорупційне бюро України та Державне бюро розслідувань”.
Чаус відмовився назвати місце свого перебування і запевнив, що в нього начебто все гаразд.

Як повідомляла “Новинарня“, 9 серпня 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро викрили суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса під час отримання хабара в сумі 150 тис. доларів (тоді – понад 3,7 млн грн) за ухвалення вироку в інтересах підсудних. При цьому виявилося, що гроші він зберігав у скляних банках на ділянці.

Чаус 11 серпня 2016 року не з’явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для вручення йому підозри про скоєння злочину.
6 вересня Верховна Рада дала згоду на затримання та арешт судді. Тоді ж у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що Чаус втік до Криму. НАБУ оголосило суддю в розшук 12 вересня.
30 вересня адвокат судді Чауса надав медичну довідку про те, що суддя перебуває в одній із медичних установ Криму.
28 лютого 2017 року Чауса затримали в Молдові.

Надалі Вища рада правосуддя звільнила Чауса з посади судді Дніпровського районного суду Києва.

Вважається, що суддя Микола Чаус перебував “на гачку” Банкової. На посаді судді він займався багатьма резонансними справами. Він ухвалював рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, пізніше вів справу Геннадія Корбана й скасував розшук Юрія Іванющенка – завдяки цьому “Юра Єнакіївський” зняв у європейських судах заборону на пересування Європою і зміг виїхати з Росії до Монако.

У лютому 2020 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляв, що справа Чауса готується до передачі в суд.

Президент Молдови Ігор Додон відмовив Миколі Чаусу в наданні політичного притулку. Чаус оскаржив це рішення в суді. Розгляд тривав понад два роки, однак у березні 2021 року вища судова палата Молдови винесла остаточний вердикт – остаточна відмова.

Чауса оголосили в національний і міжнародний розшук. В Україні йому загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

3 квітня 2021 року з’явилася інформація від адвоката про викрадення Миколи Чауса в Молдові групою чоловіків.

Глава МВС Молдови Павел Войку заявив, що Чауса викрали іноземці, і вони вже перетнули кордон з Україною.

Читайте також:
У Молдові затримали ще одного підозрюваного у викраденні екссудді Чауса

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна