“Баночника” Чауса звільнили з посади судді за прогули

 

Вища рада правосуддя звільнила з посади суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса.

Відповідне рішення рада ухвалила на своєму засіданні сьогодні, 28 листопада, йдеться на офіційній сторінці ВРП “Фейсбуці“.

“Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк поінформував, що рішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 4 жовтня 2017 року № 3116/3дп/15-17 суддю Дніпровського районного суду міста Києва Чауса М.О. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді внесення подання про звільнення його з посади судді”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Чауса звільнили через відсутність на роботі без поважної причини.

Дисциплінарну справу стосовно Чауса порушено за дисциплінарною скаргою голови Дніпровського райсуду Києва Нелі Ластовки.

У скарзі зазначено, що з 10 серпня до 1 вересня 2016 року суддя Чаус перебував у щорічній основній відпустці, а потім на роботі не з’являвся. У табелі обліку робочого часу значиться, що Чаус відсутній “із нез’ясованих причин”.

Ластовка просила притягнути Чауса до дисциплінарної відповідальності.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що суддя Чаус “безпідставно відсутній на роботі протягом тривалого часу, свідомо нехтує обов’язками та порушує присягу судді, і така поведінка є умисною, порочить звання судді та підриває авторитет правосуддя (пункт 3 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»), є несумісною зі статусом судді у розумінні частин восьмої та дев’ятої статті 109 цього Закону та пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України”.

У результаті Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Чауса Миколу Олексійовича з посади судді Дніпровського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Як повідомляла “Новинарня“, 9 серпня 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро викрили суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса під час отримання хабара в сумі 150 тис. доларів (понад 3,7 млн. грн.) за ухвалення вироку в інтересах підсудних. При цьому виявилося, що гроші він зберігав у скляних банках на ділянці.

Чаус 11 серпня не з’явився до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для вручення йому підозри про скоєння злочину.
6 вересня Верховна Рада дала згоду на затримання та арешт судді. Тоді ж у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що Чаус втік до Криму. НАБУ оголосило суддю в розшук 12 вересня.
30 вересня адвокат судді Чауса надав медичну довідку про те, що суддя перебуває в одній із медичних установ Криму.
28 лютого 2017 року Чауса затримали в Молдові.

Вважається, що Микола Чаус перебував на гачку Банкової. На посаді судді він займався багатьма резонансними справами. Він приймав рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, пізніше вів справу Геннадія Корбана й скасував розшук Юрія Іванющенка – завдяки цьому “Юра Єнакіївський” зняв у європейських судах заборону на пересування Європою і зміг виїхати з Росії до Монако.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна