Суд арештував ветерана Прохніча, який прийшов до будівлі уряду з гранатою

 

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою ветерану АТО Володимиру Прохнічу, який прийшов 4 серпня до будівлі уряду з гранатою.

Про це в п’ятницю, 6 серпня, оголосив суддя Роман Новак.

“Слідчий суддя ухвалив: клопотання – задовольнити. Застосувати щодо Прохніча Володимира Васильовича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Визначити строк дії ухвали у межах строку досудового розслідування, але не довше, ніж до 27 вересня 2021 року включно”, – сказав Новак, якого цитує “Укрінформ”.

Захист Прохнича назвав рішення несподіваним – сподівалися на цілодобовий домашній арешт, на можливість лікування чи реабілітацію.

“Адвокати розповіли, що у липні була річниця смерті друга Прохнича, і це вплинуло на “той ланцюг подій, який призвів до судового засідання”, – пише “Українська правда”.

Прокурор вимагав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Адвокати просили хоча б домашній арешт, щоб він міг “і виконати свої процесуальні обов’язки перед судом, і ходити на роботу та утримувати свою сім’ю”. Захист Прохнича також вказав на наявність пухлини головного мозку, інвалідність, контузію, посттравматичний синдром підзахисного, а також що його правопорушення “не завдали тяжких наслідків”.

Адвокати очікують, що комплексна психолого-психіатрична експертиза відповість, чи ветеран на час вчинення правопорушення міг керувати своїми діями та давати їм звіт, а також чи перебував тоді у стані афекту чи душевного хвилювання.

Під час засідання повідомили, що раніше Прохнич висловлював бажання взяти на поруки обвинувачених у справі Шеремета. Декілька людей повідомили про готовність взяти його самого на поруки.

Декілька годин суд заслуховував друзів та бойових побратимів Прохнича, які його характеризували як відповідальну, радісну людину, хорошого та надійного військового.

Психолого-психіатричну експертизу проведуть незабаром.

Як писала “Новинарня“, 4 серпня до будівлі КМУ зайшов невідомий чоловік, який витягнув із кишені предмет, схожий на вибуховий пристрій, і погрожував його підірвати.
Через 10 хвилин перемовин поліція затримала Володимира Прохнича. Відомо, що він брав участь у бойових діях та сході та був двічі поранений.

5 серпня Київська міська прокуратура заявила, що Прохничу повідомили про підозру за трьома статтями: захоплення державних будівель, незаконне позбавлення волі та незаконне поводження зі зброєю.
Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна та голова Консультативної ради при Президентові України з питань забезпечення прав і свобод захисників України направили звернення до офісу генерального прокурора з проханням врахувати психоемоційний стан ветерана російсько-української війни Прохнича під час вчинення дій у будівлі КМУ.
Згодом стало відомо, що поліція за погодженням прокуратури просить арештувати Прохнича без права на заставу.

Читайте також:
Мінвет зреагував на інцидент з ветераном та гранатою у приміщенні Кабміну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна