Боррель: Інцидент із білорускою Тімановською порушив олімпійське перемир’я

 

Інцидент з білоруською спортсменкою Крістіною Тімановською, яку намагалися насильно вивезти з Олімпіади-2020 після критики керівництва збірної, порушив олімпійське перемир’я.

Про це заявив у четвер, 5 серпня, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель.

“Заспокоївся, коли побачив, що спортсменка Христина Тимановська благополучно прибула до Польщі. Ще одна горда громадянка Білорусі була змушена тікати з країни через дії режиму Лукашенка, а олімпійське перемир’я було порушене”, – зауважив Боррель.

Олімпійське перемир’я – грецька традиція, що з’явилася в VIII столітті до н. е., пов’язана з проведенням Олімпійських ігор.

У 1992 році Міжнародний олімпійський комітет відродив цю традицію.

У резолюції 48/11 від 25 жовтня 1993 року Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени дотримуватися олімпійського перемир’я протягом періоду, що розпочинається за сім днів до відкриття і закінчується через сім днів після закриття кожних Олімпійських ігор.

Нагадаємо, 1 серпня легкоатлетка Крістіна Тімановська звернулася по допомогу до Міжнародного олімпійського комітету і заявила, що не повернеться в Білорусь, після того як представники національної збірної силою намагалися вивезти її з Токіо, не допустивши до наступних стартів.

Скандал почався після того, як напередодні Тімановська обурилася, що очільники збірної без її відома заявили її на естафету 4х400 метрів, хоча спортсменка спеціалізується на коротких дистанціях і “офіційно” на 400 метрів ніколи не бігала.

Водночас збірна Білорусі на Олімпійських іграх-2020 видала офіційну заяву, в якій повідомила, що рішення про припинення виступів Тімановської в Токіо було ухвалене “у зв’язку з її психологічним станом”. Тоді Крістіна висловила побоювання, що в Білорусі її можуть посадити до в’язниці.

2 серпня Тімановська отримала гуманітарну візу Польщі.

Читайте також:
Україна надасть додатковий захист білорусам, яким може загрожувати небезпека, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна